Dalyan için çağrı: Bu projeyi durdurun

Yayın tarihi: 1 Aralık 2021 Çarşamba 3:07 pm - Güncelleme: 1 Aralık 2021 Çarşamba 3:08 pm

Özel koruma alanı olan Dalyan Kanalı’nın bakanlık ve belediye çalışmalarında kayalarla doldurulmasına çevrecilerden “Bu projeyi durdurun” tepkisi geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Muğla Ortaca Belediyesi tarafından Dalyan kanalı kıyı şeridinin düzenlenmesi çalışmaları ile ilgili Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneği yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, çalışmalarla ilgili Ortaca Belediyesi’nden ilgili bilgi almak için dilekçe verildiğini ancak geri dönüş alınmadığı ifade edildi. Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Dalyan Kanalı’nda tahribat yapıldığı ifade edilerek projeyi halkla birlikte gözden geçirilmesi talep edildi.

Projenin durdurulması çağrısı da yapılan açıklama şöyle:

“Bir işi doğru dürüst yapamayacak mıyız? Bu işe gerek var mı aslında? Varsa, doğal ve küçük bir kasabayı “kentleşme” vizyonuyla değiştirmeye başlamadan önce sordunuz mu Dalyanlılara? Rızalarını, görüşlerini aldınız mı? Yerli ve yabancı turistlerin beklentileri, Dalyan’ı seçme sebepleri nelerdir, hiç düşündünüz mü? Çekinceleri, itirazları, önerileri dinleyip projenizi gözden geçirdiniz mi?

“BU GİDİŞATIN DURMASI GEREK”

Dün akşam Ortaca Belediye Başkanlığı’na önümüzdeki hafta içinde Dalyan kanalı kıyı düzenlemesi konusunda herşeyin açıkça anlatılması için acil toplantı talep eden bir dilekçe verdik. Ama görünen o ki, kıyı tahribatı hızla ilerliyor. Şu an yapılanın bile kıyı kanununa, Özel Çevre Koruma Bölgesi kanun ve yönetmeliklerine aykırı olduğunu görüyoruz, ve bu gidişatın durması gerek.

“HALKLA BERABER YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİN”

İyileştirme yapılması konusunda herkes hemfikir; ancak gördüğümüz kadarıyla bu iyileştirme değil, buralarda yaşamamış ve yaşamayan birilerinin masa başında çizdirdiği bir “şehir”, tamamen doğalı bozma, betonlaşma. Bizler buraları korumak için sürekli diken üstünde durmak zorunda mıyız? Hep dava açmak zorunda mı kalmalıyız bu süreçlerde? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ortaca Belediye Başkanlığı, bu projeyi durdurun. Projeyi halkla beraber yeniden gözden geçirin, küçültün, sadece elzem olanlarına doğal peyzajı bozmadan karar verelim.”

Uzunköprü’ye Saros çıkarması

Dünyanın en temiz denizlerinden Saros Körfezi’ne zift akıtıyorlar