Cumhur’un yargı darbesi ekonomiyi nasıl etkiler? Evren Devrim Zelyut anlatıyor…

Yayın tarihi: 31 Ocak 2024 Çarşamba 1:40 pm - Güncelleme: 31 Ocak 2024 Çarşamba 1:40 pm

TELE1’e konuk olan Ekonomist Evren Devrim Zelyut, TİP Milletvekili Can Atalay’ın AKP/MHP-Yargı darbesiyle vekilliğinin düşürülmesinin ekonomide yol açacağı etkileri anlattı. Zelyut, “TBMM’de gerçekleşen hadise, finansı da çok yakından etkiliyor. Hukuka aykırı işler kanser gibidir” dedi.

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, TELE1’de Ülkü Çoban’ın sunduğu ‘Haber 12’ programına konuk oldu.

Programda, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın AKP/MHP-Yargı darbesiyle vekilliğinin düşürülmesini değerlendiren Zelyut, Meclis’teki hukuksuzluğun ekonomide yol açacağı olumsuzlukları anlattı.

Zelyut’un değerlendirmeleri şu şekilde:

-Merkezi hükümetin kendini kral, belediyelerin de kendini derebeyi sandığı atmosferde şu olur: En zengin yüzde 10’luk grubun ortalama geliri, en yoksul yüzde 10’un 15 katı olur. En zengin yüzde 5’lik grubun ortalama geliri de en aşağıdaki yoksul yüzde 5’in 31 katı olur. Öyle bir ülke ki gelir tabakasının üstünde yüzde 20’lik kesim, milli gelirin neredeyse yüzde 50’sini alıyor. Peki neden oluyor? İşte siz AYM’ye ‘kişisel başvurularda son adres burasıdır ve bağlaycıdır’ deyip işin içine Yargıtay’ı katarsanız, Gezi’den intikam amaçlı böyle işlere kapı açarsanız ekonomi etkilenir.

-Akademik özgürlükte son sıradayız. Basın özgürlüğünde son sıradayız. Yeni doğanların ölümünde en tepedeyiz. Faizde, enflasyonda en tepedeyiz. Bu ülke çok büyük bir ülke. Muazzam bir para kazanılıyor. Ama iktidarıyla, muhalefetiyle bütçeyi siyasi bir rantın paylaşılması olarak gördüğü zaman bu ülke ilerleyemiyor.

“HUKUKA AYKIRI İŞLER KANSER GİBİDİR”

-Dün TBMM’de gerçekleşen hadise, bence finansı da çok yakından etkiliyor. Tabii ki kısa vadede ‘yerle yeksan olacak, dolar 60 olacak’ demiyorum. Ancak bu tür hukuka aykırı işler kanser gibidir. Birikir, birikir ve vücutta hücreleri dönüştürmeye başlar. Böyle hadiseler, hukuka yapılan saygısızlar not alınır. Ülkenin imajı vardır. Böyle işler yaptığınız zaman, bindiğiniz dalı kesersiniz.

Evren Devrim Zelyut’tan “Enflasyonun belini kırdık” diyen Erdoğan’a sert tepki

Kaynak: TELE1