Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: IMF’ye gitmeyeceğiz!

Yayın tarihi: 4 Şubat 2019 Pazartesi 3:45 pm - Güncelleme: 4 Şubat 2019 Pazartesi 5:55 pm

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kabine toplantısı sonrası açıklama yapıyor. Kalın’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Bu bölgeden herhangi bir tehdidin tekrar husule gelmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Bu konudaki kararlılığımızı vurgulamak istiyorum.

Basında çıkan ABD ile güvenli bölge ile ilgili anlaşmaya varıldı haberleri gerçekği yansıtmıyor. Görüşmeler devam ediyor. Trump’ın 20 mil olarak açıkladığı güvenli bölge, Türkiye’yi sınırı ve oradaki Suriyelileri korumayı hedeflemektedir. ABD, Obama döneminde YPG ve PYD’ye bu desteği verene kadar Suriye’de bu güce sahip bir örgüt yoktu. Amerikan desteği çekilince de böyle bir örgüt olmayacak.

Ekonomik gelişmeler

Bu bölgeden Türkiye’ye dönük herhangi bir tehdidin, terör riskine asla müsaade etmeyeceğiz. Son dönemlerde piyasalarda sakin bir seyrin işlediğini, kur bazında pozitif bir istikrarlaşmanın sağlandığını görüyoruz. Turizm gelirimiz arttı. Özellikle dış ticaret hacminde yaşanan büyümü, hem ihracat hem turizmde yaşadığımız olumlu gelişmeler var. Ocak ayı itibarıyla ihracatımız yüzde 6.3 oranını gösterdi. Hükümetimiz KOBİ ve diğer firmalara üretim noktasında desteklerini devam ettirecekler. Sanayicimize, üreticimize farklı destek açıklamaları devam ediyor. Bunun semerelerini görmeye başladık.

Son günlerde speküle edilen konuya değinmek isterim. Türkiye’nin seçimlerden sonra IMF’ye gideceği yönünde rivaletler var. Bunlar tamamen Türk ekonomisiyle ilgili algıyı bulandırmaya dönük algı operasyonlarıdır. Bu operasyonların nereden yapıldığını da az çok tahmin ediyoruz ve nerelerden geldiğini de görüyoruz. Bunların izlediğimizi de bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Türkiye’nin IMF ile hiçbir şekilde ilişkisi, yeni bir süreci söz konusu değildir. Türkiye için IMF geride kalmıştır.
Çipras’ın Türkiye ziyareti
Yarın Yunanistan Başkanı Türkiye’ye ziyarette bulunuyor. Sayın Çipras Cumhurbaşkanımız tarafından kabul edilecek. Yunanistan ikili ticaret, Ege’deki gelişmeler, Batı Trakya’daki Türk azınlığı, Türkiye’de yaşayan Rum azınlığı, kıta sahanlığı, adalar gibi yoğun bir gündemimiz olacak. Sayın Çipras’ın Anadolu Ajansı’na yaptığı memnuniyet vericidir. Bu vesile ile Türkiye Ege, Akdeniz, Karadeniz’de egemenlik haklarından doğan haklarını savunmak için gösterdiği kararlı tutumu bundan sonra da göstermeye devam edecektir. Oldu bittiye Türkiye’nin göz yummayacağını herkesin bilmesi gerekir.

Bedelli askerliğe şuan 635 bin kişi başvurdu. Yeni askerlik modeli üzerinde çalışılıyor. Bunu daha da çeşitlendiren, 6-9-12 ay gibi zaman dilimlerine yayılabilecek çalışmalar var. 4 tane temel prensip var. Birisi, öngörülebilirlik. İkincisi ihtiyaçlar. Üçüncüsü yükümlülerin eğitimi meselesi. Dördüncüsü ise sürekliliği. Bununla ilgili bir hazırlık yapılıyor. İl sonuçlar kabineye sunuldu.

Erdoğan ile Bahçeli görüşecek mi?
Cumhurbaşkanımız Bahçeli’yle her zaman görüşebilir. Bunun için herhangi bir engel yok. Ama bugün itibariyle bir randevu sabitlenmiş değil.

ABD’nin INF’den çekilmesi
Karşılıklı suçlamalarla iki tarafın da çekilmesi endişe verici.

Yeni bir silah yarışına giriliyor gibi bir havanın oluşması hepimiz için endişe vericidir.