Cumhur İttifakı’nın ‘siyasi mühendisliği’

Yayın tarihi: 15 Mart 2022 Salı 11:16 am - Güncelleme: 15 Mart 2022 Salı 11:16 am

Gazeteci Taha Akyol, “Seçim barajı, hangi gerekçeyle hala meşrulaştırılacak! Siyaset mühendisliğinden başka ne dayanağı var!” dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, seçim barajının düşürülmesini de içeren kanun teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.

Düzenlemeyle siyasi partilerin seçime girebilmeleri için Meclis’te grup kurma şartı kaldırılacak. Düzenlemeye göre, partilerin seçimden 6 ay önce en az 41 ilde örgütlenmeyi tamamlamaları gerekecek. Bu düzenlemeyle birlikte milletvekili transferleri ile partilerin seçime girmesinin de önüne geçiliyor.

Seçim yasası değişiyor, baraj düşüyor…

Öte yandan yeni düzenleme ile birlikte seçim barajı yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşecek. Düzenleme ile ittifakın aldığı oy toplamı seçim barajını geçmesi halinde ittifakta alan partilerin o seçim bölgesinde yer alan oyları sayılacak.

TAHA AKYOL’DAN SİYASET MÜHENDİSLİĞİ YORUMU

Karar yazarı Taha Akyol bugünkü yazısında seçim kanunundaki gelişmeleri değerlendirdi ve 2002 yılında seçim barajı nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 2 parti yer almasını hatırlattı.

Seçim barajının yüzde 7’de tutulmasını eleştiren Taha Akyol, “Enflasyonu düşürmeyi başardıkları yıllarda AK Partili bakanlar, hep şunu söylerdi: “Enflasyon, halkın cebinden çalınan paradır.” Enflasyon, halkın parası için neyse seçim barajı da halkın oyu için işte odur. Biri milli paradan, diğeri milli iradeden götürür.” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhur İttifakı’nın yeni seçim kanununda hedefi “bir taşla üç kuş..”

Taha Akyol, “Baraja takılan en yüksek oy oranı, 2002 seçimlerinde görüldü. Yalnızca iki partinin barajı aşması, Meclis’te temsil edilmeyen oy oranını da rekora taşıdı. İlk kez geçerli oyların yüzde 46’sı, meclis dışında kaldı. Ve 550 sandalye, AK Parti’yle CHP arasında taksim edildi. Halbuki artık Cumhurbaşkanlığı sistemindeyiz, sandıkta kişi hükümeti seçiliyor. Tek parti bile değil, tek kişi iktidarını garanti etmek için getirilen bir sistemde, seçim barajı hala ne arıyor, nasıl savunulabiliyor?” dedi.

Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni istikrar için getirdiğini iddia etmesini de hatırlatan Akyol, “Yönetimde istikrara etkisi sıfır. Yine de seçim barajını sıfırlamıyorlar. Onun yerine, yüzde 10’dan yüzde 7’e düşürecekler. Seçim barajı, hangi gerekçeyle hala meşrulaştırılacak! Siyaset mühendisliğinden başka ne dayanağı var! Bir de “artık oy”ları dağıtma formülünü değiştiriyorlar. Verildikleri partiden milletvekili çıkarmaya yetmeyen oyları, kendi lehlerine bölüştürecek, aslan payını kendileri alacak şekilde…” değerlendirmesinde bulundu.

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ