Çin’den dönen Macron Avrupa’ya ABD uyarısı yaptı

Yayın tarihi: 10 Nisan 2023 Pazartesi 3:03 pm - Güncelleme: 10 Nisan 2023 Pazartesi 3:03 pm

Çin’den dönen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB’nin ABD’nin takipçisi durumunda olmaması gerektiğini söyledi.

Çin Halk Cumhuriyeti’ne yaptığı ziyaret dönüşü gazetecilere açıklamalarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği’nin(ABD) Amerika Birleşik Devletleri’nin(ABD) takipçisi olmaması gerektiğini söyledi.

Çin ile ABD arasında yaşanan Tayvan gerilimine Avrupa’nın taraf olmaktan kaçınması gerektiğini ifade eden Emmanuel Macron, Avrupa’ya “bizim olmayan ve Avrupa’nın stratejik özerkliğini inşa etmesini engelleyen krizlere yakalanma” uyarısında bulundu.

Macron, “ Sadece ABD’nin takipçileri olduğumuza inanıyoruz. Avrupalıların cevaplaması gereken soru… Tayvan’da (bir krizi) hızlandırmak bizim çıkarımıza mı? Hayır. Daha da kötüsü, biz Avrupalılar bu konunun takipçisi olmalı ve ipucumuzu ABD gündeminden ve Çin’in aşırı tepkisinden almalıyız” ifadelerini kullandı.

Emmanuel Macron ayrıca Avrupa’nın Rusya ve Çin’in dolara bağımlılığını ortadan kaldırmalarına yardımcı olması gerektiğini belirtti. Macron, “İki süper güç arasındaki gerilim tırmanırsa… stratejik özerkliğimizi finanse edecek zamanımız ve kaynağımız olmayacak ve bağımlı hale geleceğiz” şeklinde konuştu.

Fransa’da çığ felaketi! Ölü ve yaralılar var