CİMER, Soylu’nun ‘KİM’ uygulaması için savcılığı işaret etti

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2023 Pazartesi 11:26 pm - Güncelleme: 18 Temmuz 2023 Salı 2:08 am

Avukat Faruk Çayır telefonundaki ‘KİM’ uygulaması nedeniyle eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu KVKK ve CİMER’e şikayet etti. CİMER’den gelen yanıtta “Emniyet Genel Müdürlüğü ve savcılığa ihbar edebilirsiniz” denildi.

e-Devlet verilerinin bir sitede yayınlanması sonrası yeniden gündeme gelen eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun telefonundaki ‘KİM’ uygulaması için  Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayet başvurusu yapıldı.

Armağan Tezel’in haberine göre, Avukat ve Bilişim Hukukçusu Faruk Çayır tarafından yapılan başvuruda Soylu ve İçişleri Bakanlığı’nın anayasal ve yasal düzeni ihlal ettiğini belirtilerek denetim başlatılması ve ceza verilmesi talep edildi. Çayır, aynı zamanda uygulamanın kullanımına son verilmesini de istedi.

Soylu’nun böyle bir uygulamaya sahip olmasının Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 4’ncü ve 6’ncı maddesini ihlal ettiği iddiasıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) de başvuran Çayır’a CİMER üzerinden yanıt geldi.

TELE1’den Süleyman Soylu’ya ezber bozan soru

‘EGM VE SAVCILIĞA İHBAR EDEBİLİRSİNİZ’

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından verilen yanıtta, 5651 sayılı kanunun içeriğin çıkarılması ve erişimin engellenmesine olanak sağlayan 8’nci maddesi işaret edildi ve şöyle denildi:

“Başvurunuza konu internet sitesinin, kanunun ilgili maddesinin birinci fıkrasında sayılan katalog suçlardan olduğunu düşünüyorsanız kurumumuz bünyesindeki ihbar merkezine ait ihbarweb.org.tr internet adresinden başvuruda bulunabilirsiniz. Bununla birlikte internet ortamında karşılaştığınız içeriğin katalog suçlar arasında yer almasa bile yine de suç içerikleri taşıdığını düşünüyorsanız, egm.gov.tr internet sitesinde yer alan ihbar vasıtalarıyla bu internet adresini bildirebileceğiniz gibi en yakın kolluk birimine ya da savcılığa da durumu yazılı veya sözlü olarak ihbar edebilirsiniz.”

İstanbul Barosu’ndan Merdan Yanardağ’a ziyaret: Tutuklama cezalandırma aracı değildir

NE OLMUŞTU?

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, telefonundaki “KİM” uygulamasıyla fotoğrafını çektiği kişinin iki saniye gibi kısa bir sürede kimliğini tespit edebiliyordu.

Soylu, uygulama için, “Whatsapp’tan daha kıymetli bir şeydir. Sosyal medyadaki bütün süzmeleri yapar, Türkiye’deki olaylarla ilgili bütün süzmeleri yapar” demişti.

Ayrıca Soylu, uygulamanın kendisine özel olduğunu da belirtmişti.

Taşçı: Mahkemenin TELE1 kararı RTÜK’ün aydınlanmaya ihtiyacı olduğunu gösteriyor