‘CHP’yi, dar grupçu/hizipçi liberallere bırakmayacağız!’

Yayın tarihi: 15 Şubat 2019 Cuma 11:35 am - Güncelleme: 15 Şubat 2019 Cuma 11:41 am

CHP İstanbul Eski İl Başkanı Cemal Canpolat, 21 İlçe Başkanı ve 18 İlçe Temsilcisinin ortak görüşlerini yansıttığını belirttiği bir bildiri yayınladı. Canpolat, İstanbul parti örgütünün ve üyelerinin büyük bir bölümünün, aday belirlenme sürecinde yok sayılarak dışlandığını ileri sürdüğü açıklamada; partinin sol, cumhuriyetçi ve halkçı çizgisinden koparılmak istendiğini iddia etti. CHP’yi “dar grupçu ve hizipçi liberallere bırakmayacaklarını” da belirten Canpolat, İstanbul’da belediye seçimlerini almak için vur güçleriyle çalıştıklarını söyledi.

ABC Haber Merkezi’nin haberine göreCumhuriyet Halk Partisi eski istanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, 21 ilçe başkanı tarafından desteklendiğini belirttiği yazılı bir açıklama yaptı. Canpolat imzalı bildirinin tam metni şöyle:

“İstanbul’da aday belirleme sürecinde parti örgütü ve üyelerinin yarısından fazlası yok sayıldı. Parti miletanları, aktivistleri, örgüt yöneticileri, parti emekçileri ve nihayet örgütün yarıdan fazlasının duyarlılıkları dikkate bile alınmadı. Kentimizdeki parti taraftarlarının eğilimleri önemsenmedi.

Dar grupçu, tasfiyeci bir çizgi izlendi. İstanbul’da parti birleştirici olmayan, dışlayıcı ve tasfiyeci bir hizibin denetimine girdi. Bu hizip İstanbul’u bölmeye devam ediyor.  Partide Cumhuriyetçi, halkçı ve gerçek sol değerlere bağlı olan kesim tasfiye ediliyor, dışlanıyor. 

Partide birleştirici olamayanlar, İstanbul’da birleştirici ve kucaklayıcı olamazlar.  

Hizip kadroları hala Bostancı Gösteri Merkezinden çıkamamış görünüyor. Hala dört oy fark ile aldıkları İl kongresi gerilimi ile hareket ettikleri anlaşılıyor. Kongre psikolojisini aşamayanlar, İstanbul’da gericiliği ve rantçılığı yenilgiye uğratamazlar. 

Hizip İstanbul’u kaybetmek için elinden geleni yapıyor.  

Biz ise İstanbul’u gericilikten kurtarmak ve bu kenti yeniden Cumhuriyet değerleri ile buluşturmak için çalışıyoruz. Seçimi büyükşehir ve bütün ilçelerde almak için mücadele etmeyi sürdürüyoruz. 

Partiyi kuşatmaya çalışan grupları bir süredir izliyoruz. Belki biz hatalı davrandık, o nedenle bekleyelim, arkadaşlarımıza bir fırsat verelim diye düşünüyorduk. Ama kendinden olmayana siyaset yapma hakkı tanımayan bu çıkar gruplarının “1 Nisan planları” yaptıklarını, İstanbul’u almaktan çok, partiyi almaya kilitlendiklerini gördük. 

CHP; içerideki dar kadrocu gruplar ve dışarıdan farklı organizasyonlar ile solda görünen liberaller tarafından  sıkıştırılmaya ve teslim alınmaya çalışılmaktadır.

CHP’yi dar grupçu ekiplere ve hizipçilere bırakmayacağız. Kurtuluşun ve kuruluşun partisi olan CHP sahipsiz değildir. 

Cumhuriyet Halk Partisi demokrtik, laik ve sosyal hukuk devletinin savunucusu, emekçilerin, ezilenlerin ve ötekilerin umududur, sesidir. Anadolu ve Rumeli topraklarında emperyalizme karşı direnen halk kitlelerinin ortak değeridir. 

“CHP vakıf olmalı” diyen anlayışın sahipleri, partinin öz evlatlarına siyasi operasyon yaparak örgütü şekillendirmeye  çalışmaktadır.  Parti kadroları ötekileştirilmektedir. Masa başında belediye başkanlıklarını ve  belediye meclis üyeliklerini paylaşan bu anlayışın sahipleri, Türkiye’de iktidar olmanın değil, kendi küçük beyliklerini kurmanın derdindedir.  

CHP yönetiminin  acilen öz gücüne kulak vererek halkçı, kamucu, cumhuriyetçi ve laik çizgisini tahkim etmesi gerekmektedir.

Buradan sessiz çoğunluk adına sesleniyorum;  CHP dar grupçu ve tasfiyeci bir kadronun çıkarlarına göre şekillendirilemez. Buna müsade etmeyeceğiz!

Parti  emekçilerinin, kadın ve gençlik kollarının yok sayıldığı bir kadro ve bu anlayışla hazırlanan aday listeleri başarı getirmez. 

Belediye başkanlıkları ve önümüzdeki günlerde oluşacak meclis üyelikleri ile ilgili listelerin oluşumunda kapsayıcılıktan uzak, kongre hesaplaşmaları üzerinden hareket edildiğini gözlemlemekteyiz. 

Belediye meclis üyelikleri ile ilgili karar her zaman CHP örgütlerine bırakılmalıydı. Bu konuda en doğru kararı verecek olan CHP üyeleridir. 

Görüyorum ki, bizim ile birlikte olan ilçe başkanları ve liyakatlı olan bir çok arkadaşımız bu süreçte yok sayıldı. Seçimi alabileceğimiz ilçeler İgereksiz yere Yİ Parti’ye bırakıldı. Tutarlı bir ittifak politikası izlenemedi. 

Gelişmeleri, İstanbul’da yıllardır partinin bayrağını taşımış olan örgüt emekçileri, yöneticiler, gençlik kolları ve kadın kollarından gelen kadrolarımızla takip etmeyi sürdüreceğiz.

Cemal Canpolat
CHP İstanbul Eski İl Başkanı