CHP’ye dosya yağıyor! Başarır ‘dehşete düşüren’ belgeleri anlattı

Yayın tarihi: 3 Şubat 2022 Perşembe 5:46 pm - Güncelleme: 3 Şubat 2022 Perşembe 8:19 pm

CHP’li vekil Ali Mahir Başarır kendisini ‘dehşete düşüren’ yeni bir ihale dosyasını açıklayacaklarını söyledi. Başarır, dosyaya Kılıçdaroğlu’nun da ‘şaşırdığını’ belirtti.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, partisinin önümüzdeki günlerde yeni bir ihale dosyası paylaşacaklarını duyurdu. Başarır, bürokrasiden kendilerine ulaşan dosyayı görünce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun şaşırdığını, kendisinin ise ‘dehşete düştüğünü’ söyledi.

İktidarın ihaleler üzerinden bir ‘saadet zinciri’ kurduğunu savunan Başarır, CHP’nin kamulaştırma için yaptığı ve yapacağı çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Diken’den Altan Sancar’a konuşan tehditler aldığını ve uyarıldığını dile getiren Başarır, çocuklarına sosyal medya kullanmayı yasakladığını belirtti.

Kılıçdaroğlu: Hazinenin 6 milyar lirası nerede?

Diken’de yer alan söyleşinin ilgili bölümü şöyle:

*Belgelerin CHP’ye ulaşmasının arka planını anlatır mısınız? Örneğin gönderenler isimlerinin CHP’liler tarafından bilinmesini istiyor mu?

Büyük çoğunluğu bilinmesini istemiyor tabii ki. Birebir teslim edenler var ki genelde birebir görüşmek istiyorlar. Biz de birebir görüşüyoruz; ya dışarıda ya da evimizde özel görüşüyoruz. Posta yoluyla yollayanlar oluyor. Bunların hepsini alıp tek tek inceliyoruz.

*Doğrulama ve inceleme nasıl oluyor?

Benim dört kişilik bir avukat grubum var. Uzun süredir çalıştığım arkadaşlarım. Onlar çok kıymetli. Onlarla çalışma tarzımız da birbirine uyuyor. Onlar inceliyor. Kontrol etmemiz gereken kurumlar oluyor. Bazen birçok evrak geliyor. Birini bulmakta zorlanıyoruz ki onu açıklamıyoruz, emin olmadığımız sürece. Ama önce ben, sonra danışmanlarım, sonra hukuk bürosu en son da tabii ki genel başkanımıza veriyoruz.

*Kılıçdaroğlu da ayrıca inceliyor mu?

Çok dikkatli inceliyor. Bir kısmını kendisi açıklıyor. Bir kısmını biz açıklıyoruz. Bir kısmını başka arkadaşlarımız açıklıyor. Yani önemli olan kimin açıkladığı değil, önemli olan açıklanması ve kamuoyunda bilinmesi bizim için. Birçoğuyla da ilgili suç duyurusunda bulunuyoruz.

CHP’YE ULAŞAN DOSYALAR

*Sonucu ne oluyor bu suç duyurularının?

Yargının hali gerçekten içler acısı. Mesela Demirören’e Ziraat Bankası’ndan sağlanan kredilere ilişkin Sayıştay raporlarında tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili başvurduk. Sadece 13 saat sonra takipsizlik kararı geldi. İnsan alır, bir inceler. Ekleriyle beraber yüz sayfa teslim etmiştik oysa. 100 sayfa evrak, 13 saatte incelenip takipsizlik geldi.

Bakanlık ‘7 yalan, 7 gerçek’le bir kez daha Kılıçdaroğlu’nu doğruladı

*En çok hangi kurumlardan belge alıyorsunuz?

İhale yapan kurumlardan, daha doğrusu ihalelere ilişkin belgeler alıyoruz. İhalede çalışan arkadaşlarımız, daha önce görev yapmış arkadaşlarımız gönderiyorlar.

*O zaman kimin gönderdiğini de öğrenmiş oluyor kurumlar.

Duyulunca zaten hemen el çektiriyorlar. Konu çok hassas olduğu için, bunları konuşmamız bile insanlarda bir tedirginlik yaratıyor. Yani o yüzden tabii.

*Doğrulama yöntemleriniz neler belgelere ilişkin?

Mesela bazı yerlerde Avrupa Birliği’nin fonları var. Uluslararası kredi şirketlerinin, finans şirketlerinin fonları var. Şirketlerin, yani ‘Beşli Çete’ olarak adlandırılmış şirketlerin Türkiye’de şeffaf olmasa bile Avrupa’daki işleri için ya da dünya genelinde ihaleye girdikleri için İngilizce sitelerinde bir sürü bilgi var. Sayıştay raporları var. Çalışan arkadaşlarımız var ve hepsini birlikte kontrol edebiliyoruz. Yani bir evrakı doğrulayacak birden fazla yol var.

*Doğrulama işlemleri ne kadar sürüyor?

Bir ay ya da bir buçuk ay sürenler oluyor. Hatta iki ay sürenler oluyor. Belgeler yüz binlerce sayfa ve bunların tamamını okuduk. Danışmanların gözleri bozuldu. Benim okumalarım bazen gece üçe dörde kadar bitmiyor. Okudukça okuma ihtiyacı duyuyoruz.

*Yanlış yönlendirmek için belgeler geliyor mu?

Geliyor ve onu hemen anlıyoruz. Ayrıca benim kendi özel ilişkilerim de var. Bir belgenin sahte olup olmadığını özel kriminal bürolarla kontrol ettiriyorum.

*Şirketlerden ya da iktidar kanadından size ulaşıp bilgileri ya da belgeleri sorunlar oluyor mu?

Hiç gelmediler. Demirören geldi desem ya da AK Parti’ye yakın bir isim milletvekili geldi beni uyardı, bana bir şey teklif etti desem yalan söylemiş olurum. O cenahtan bana kimse gelmez. Gelmedi.

*Peki en çok sizi hayrete düşüren ya ‘Bu kadarı da olmaz’ dedirten bir belge oldu mu?

Oldu ve yakın bir zamanda açıklanacak. Yakın bir zamanda açıklanacak. Gerçekten en çok dehşete düştüğüm ihale dosyası yakında açıklayacak olacağımız belge. Verdiğimde genel başkanımız şaşırdı.

‘TAM ANLAMIYLA BİR SAADET ZİNCİRİ’

*O zaman buna ilişkin ayrıntı vermenizi istesem.

Yaklaşık yüzde 1500 gibi farklı bir yolsuzluk var ve çok büyük bir rakam. İki ihale var ve birbiriyle kıyaslıyoruz ve görülmemiş bir rakam ortaya çıkıyor. Bunu gördüğümde gerçekten dehşete düştüm, kahroldum. Tam bir saadet zinciri kurulmuş. Bu saadet zincirinin başındaki malum şahsı hepimiz biliyoruz. Onun altında kollar var: Bakanlar, şirketler, danışmanlar… Bu tam anlamıyla bir saadet zinciri.

Bakan, Kılıçdaroğlu’nun ‘6 milyar lira peşkeş çekilen ihale’ iddiasını doğruladı

*Saadet zinciri ilginç bir benzetme. Biraz daha açar mısınız?

Beş tane şirketten bahsediyoruz. İhaleler çoğunlukla oraya gidiyor. Belki yan kolları var biraz da. Ama buna ihale demeyelim. İhale yanlış, çünkü rantın dağıtılması söz konusu. Çünkü ihale bir süreçtir ve kanuna göre yapılır. Demokratik, açık, şeffaf, adil bir yarıştır ihale dediğiniz süreç. Burada bir saadet zinciri var. Burada siyasiler var. Burada şirketler var. Burada bürokratlar var. Burada bakanlar var. Burada tepedeki o kişiyi herkes biliyor, o var.

Çok ilginç bir tanımlama yapayım size. Bir tren yolu ihalesi yapılıyor. Bunu 21/b’ye göre açık X şirketine, tabii beş şirketten birine veriyor. Diyor ki “Vergi ve sigorta da almayacağım. Sigorta ücretlerini de almayacağım” diyor. Devletin bütün imkânlarını veriyor. Proje miktarı 800 milyon ya da 900 milyon dolar diyelim, gidiyor Maliye Bakanlığı kefilliğiyle 1 milyar dolar da kredi çekiyor. Yani sigorta vergi ödemiyorsa, sipariş usulü bu ihaleyi alıyorsa, bir de sen bunun kredisini çekip kefil oluyorsan, onu sen ben de yaparız. Ahmet amca da yapar, Ayşe teyze de yapar. Madem burada her şeyi devlet karşılıyor, sen niye yapmıyorsun? Sen böylece beş şirketi zenginleştiriyorsun. Ortaklık da buradan geliyor işte. Devletin kaynaklarının yeni paylaşım sistemi bu!

Yapılacak işlerin verilmesi, dağıtılması yeni sistemde ihale olarak geçiyor ama biz saadet zinciri haline gelmiş büyük bir soygun görüyoruz. Artık bunu konuşmalıyız. Zaten şubat ayı bu ayın sonunda ‘Beşli Çete’ kitabım çıkıyor. Son 20 yıldaki tüm ihalelerin hemen hemen incelemişiz. Tüm usulsüzlükleri ortaya koymuşuz. Özellikle garanti verdiğimiz yol, köprü ve havaalanlarını ve ne yapmamız gerektiğini yazdım. Yani özellikle ne yapmamız gerektiği çok önemli. Çünkü burada bir soygun var, burada bir haksızlık var. İlk işimiz gelip bunlara bunları ortaya koyup hukukla bunları almak.

SÖYLEŞİNİN TAMAMI

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a: Sana daha çok sürprizlerimiz olacak