CHP’li vekil Adana’nın yok denilen plastik çöplerini görüntüledi

Yayın tarihi: 1 Nisan 2022 Cuma 5:07 pm - Güncelleme: 1 Nisan 2022 Cuma 5:07 pm

İngiliz bir gazetecinin Londra’da GPS takip cihazı taktığı çöplerin Adana’ya kadar geldiğine dair görüntüler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yalanlanmıştı. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, yerleşim yerlerine yakın bir yerde yurt dışından gelen çöpleri tespit etti. 

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’ya Avrupa’dan gönderilen plastik atıkları görüntüledi. Avrupa ülkelerine ait, Türkiye’de bulunmayan ürünlerin çöpü olduğunu savunan Bulut, çöp dökülmesi yasak olan alana bu çöplerin kaçak olarak atıldığını, ihbar üzerine belediye görevlilerinin çöplerin temizliğini yaptığını ifade etti.

Çukurova’nın yaklaşık 3 kilometre yakınına, inşaatların hemen yanına kaçak olarak çöplerin döküldüğünü belirten Bulut, şöyle devam etti:

“Bu ürünler Türkiye’de satılan ürünler değil, burada plastik çöpleri yakmaya çalışmışlar. Adana’nın dört bir yanında bu görüntüleri görmek mümkün. Seyhan, Sarıçam, Yüreğir’de de bu çöplerden var. Önce bu çöpleri döküyorlar, üzerine toprakla kapatıyorlar. Daha sonra bir kez daha çöp döküp, üzerini kapatıyorlar. Katman oluşturuyorlar. Burası Greenpeace’in ölçüm yaptığı alanlardan birisi. Normal topraktan 400 bin kat fazla zehir içeriyor.”

“Burası bir çöp alanı değil, yerleşim birimlerinin hemen yanı başı. Buradan 1 kilometre ötede göl var. 3 kilometre ötede Çukurova’nın merkezi var. Her türlü çöp burada var. İngiltere’de Almanya’da tüketilmiş, ambalajı dünyanın en bereketli toprakları olan Çukurova topraklarına gömülmüş.”

HER YER PLASTİK ÇÖP

“Elimizi nereye atsak plastik çöp çıkıyor. Türkiye’de poşetler paralı ama Avrupa’dan plastik çöp satın alıyoruz. Yüzlerce yılda erimesi mümkün değil. Kepçeyle tespit edilen çöpler belediye araçları taşıyor. Buralar şikayet sonrası tespit edilen yerler.”

Londra’dan Adana’ya kadar gelen çöpler TELE 1 ekranlarında