Londra’dan Adana’ya kadar gelen çöpler TELE 1 ekranlarında

Yayın tarihi: 31 Mart 2022 Perşembe 6:44 pm - Güncelleme: 31 Mart 2022 Perşembe 6:44 pm

İngiliz bir gazetecinin GPS taktıktan sonra takip etmesi sonucu Londra’dan Adana’ya kadar geldiğini tespit ettiği plastik çöpler sosyal medyada gündem olmuştu. TELE 1 Adana’da ithal ve yerli çöplerin bulunduğu bir alana kamerasını çevirerek süreç hakkındaki detayları seyircisine aktardı.

İngiliz bir gazeteci Londra’da atılan çöplerin nereye gittiğini araştırmak için 3 çöp poşetine GPS takip cihazı koydu. GPS takılan çöplerden birisi Londra’da kalırken diğer ikisi Hollanda ve Almanya’ya uğradıktan sonra Adana’da çevresinde geri dönüşüm tesisi olmayan bir sanayi tesisine geldi.

TELE 1’de Betül Begümhan Aydoğan’ın sunduğu Gün Ortası programına katılan Adana’da üniversiteli ekoloji örgütü Doğanın Çocukları’nın üyesi Umut Özşimşek, Adana’daki ithal çöp sorunu hakkındaki süreci anlattı.

Yaşanan sıkıntının yeni olmadığını söyleyen Özşimşek, “Adana’ya ithal çöp dökme meselesi 2017 yılından beri gündemdeydi. Bu gündem 2019 ve 2020 yılında çeşitli ekoloji örgütleri tarafından epeyce gündem oldu. Arkamdaki çöpleri de görüyorsunuz. Buradaki çöpler ithal edilmiş ya da buraya atılarak biriktirilmiş Adana’nın çöpleri. Bir yandan Adana’nın nehir kenarlarına atılan çöpleri, diğer yandan gömülen çöpler bir yandan da yakılan çöpler ile Adana olağanüstü bir talan içerisinde” ifadelerini kullandı.

Londra’da GPS takılan çöpler Adana’dan çıktı