CHP’li Tekin: 2 milyona yakın araç haciz için bekliyor!

Yayın tarihi: 21 Aralık 2021 Salı 12:16 am - Güncelleme: 5 Ocak 2023 Perşembe 5:58 pm

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle milyonlarca aracın üzerinde haciz ve icra kararı bulunduğunu söyledi. Tekin, “Ekonominin çarkları dönmüyor” dedi.

CHP’li Gürsel Tekin, İstanbul Ataşehir’de icralı ve hacizli araçların bulunduğu Burakbey Acarlar Yediemin Otoparkı’nda incelemelerde bulundu. Tekin, hacizdeki araçların ekonomiye kazandırılması için adım atılması gerektiğini söyledi.

Gürsel Tekin, “Ülkemizde 24 milyon 750 bin motorlu araç var. Bunun 5 milyonunun üstünde ‘satılamaz’ kaydı var. Bu ne demektir? Ekonominin çarkları dönmüyor demektir. 2 milyona yakın araç otoparklarda haciz için bekliyor. Bugün Yunanistan’ın bütün araç sayısı 3-3,5 milyondur. Yunanistan’ın araç sayısı kadar aracımız çöp haline gelmiş. Maalesef böyle” dedi.

“2 MİLYONUN ÜZERİNDE MOTORLY ARAÇ ÇÜRÜYOR”

“Aslında uzun süredir haciz ve icra sayısını takip eden bir siyasetçiyim. 2016, 2017, 2018, hemen hemen her yıl Ankara’da, İstanbul’da ve Türkiye’nin çeşitli illerinde mutlaka icra, haciz dairelerini ya da haciz otoparklarını kontrol ediyorum. Ankara’ya gittiğimde, Ankara’da sadece 3 ayrı otoparkta 42 bin aracın olduğunu söylediler bana. Konuyu araştırdığımda çok ciddi bir tablo ile karşılaştım.

Türkiye’de 24 milyon 750 bin motorlu araç var. Ortalama 2 milyonun üzerinde motorlu araç çöpe dönmüş, otoparklarda çürüyor. Asıl stokçunun kim olduğunu vurgulamak için bugün buradayız.

300 bin TL altı bir otomobil kaldı!

“YUNANİSTAN’IN ARAÇ SAYISI KADAR BİZİM ARAÇLARIMIZ ÇÖP HALİNE GELMİŞ”

Ülkemizde 24 milyon 750 bin motorlu araç var. Bunun 5 milyonunun üstünde ‘satılamaz’ kaydı var. Bu ne demektir? Ekonominin çarkları dönmüyor demektir. 2 milyona yakını da çöpte hacizle bekliyor. Şimdi 2 milyondan bahsediyoruz. Sizin stokçu dediğiniz, taş patlasın 2 bin, 3 bin araba.

Ben, yönetici olsam bir günde çözerim. Bu mesele böyle ortada bırakılacak bir durum değil. 17 yıldan bahsediyoruz. 17 yılda bir sorun çözülemez mi? Arabayı bu otoparkta iki yıl kaldığında, üçüncü yıl çöpe dönüyor. Milli servet şu anda yok oluyor. El birliğiyle yok ediyoruz. Milli serveti milletin hizmetine sunalım.

Burada bir yasal sıkıntı var. Ya bir kararnameyle ya da parlamentoda bir yasayla, bir kararla bu araçları, milyonlarca, Türkiye coğrafyasını dört bir yanındaki araçları ekonominin katkısına sunmuş oluruz ve alacaklı da verecekli de çok rahatlıkla parasını aldığını görür. Son günlerde de ikinci el araba bulunmuyor hikayesine de bir derman olur, bir çare olur diye düşünüyorum. Bugün Yunanistan’ın bütün araç sayısı 3-3,5 milyondur. Yunanistan’ın araç sayısı kadar bizim araçlarımız çöp haline gelmiş. Maalesef böyle.”

“BU ARAÇLAR BÜROKRATİK İŞLEMLERİN YAVAŞ ÇALIŞMASINDAN DOLAYI SATILAMIYOR”

Burakbey Acarlar Yediemin Otopark’ı işletmecisi Yılmaz Yüksel de araçların bürokratik işlemler nedeniyle satılamadığını belirterek şunları söyledi:

“Buradaki araçlar, hep bürokratik işlemlerin yavaş çalışmasından dolayı ne yazık ki satılamıyor. Elimizde birikiyor. Bunun çözümü, kendimize göre, bu gümrüklerde uygulanan sistemin icralara da uygulaması. Aracın bazen üzerine tedbirler alınıyor, işte bu tedbirlerden dolayı sekiz yıl, on yıl, on ikiyi bekliyor. Bu arada da ekonomik değer bitiyor. Sonuçta ister borçlu ister alacaklı bu davayı kazansa bile ortada ekonomik bir şey kalmamış oluyor. Halbuki buna belli bir sınır koyup da bunlar parayı çabuk çevrilip para da ilgili devlet grubunun hesabına yatsa, ne kadar uzun sürerse sürsün gerek borçlu gerekse alacaklı hiçbir şekilde maddi bir zarara uğramamış olacak. Bizim açımızdan da otoparklarda bu araçların birikmemesi sağlanacağı için bizler de rahat etmiş olacağız. Yani hem ekonomide bir araç sıkıntısı olmayacak. Çünkü burada atıl olanlar ekonomiye katılacak. Borçlu da alacaklı da mahkemenin sonucuna göre hangisi kazanırsa kazansın her ikisi de mutlu olacak.”

Otomobil piyasası alev alev! En ucuz Clio’ya 1 günde 114 bin lira zam