CHP’li Salıcı’dan TCMB ve Şimşek’e karşı açık mektup: Malum şahsın şatafatından kısacak mısınız?

Yayın tarihi: 6 Nisan 2024 Cumartesi 1:57 am - Güncelleme: 6 Nisan 2024 Cumartesi 1:57 am

Haber: Ceren Ural

TCMB’nin hükumet nezdinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e asgari ücrete bu yıl başka zam yapılmaması istenerek yazılan açık mektuba atfen bir açık mektup yayınlayan CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, “Malum şahsın şatafatından kısacak mısınız?” diye sordu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın(TCMB) hükumet nezdinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e açık mektup yazarak Orta Vadeli Plan’da enflasyonu düşürmek için izleneceği belirtilen sıkı para politikalarına bağlı kalınması ve bu doğrultuda asgari ücrete bu yıl yeni bir zam yapılmamasını istemesine yönelik tartışmalar devam ediyor.

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı da bu açık mektuba atfen TCMB ve Mehmet Şimşek’e bir açık mektup yayınlaydı. Oğuz Kaan Salıcı açık mektubunda, “Malum şahsın şatafatından kısacak mısınız?” diye sordu.

“KRİZİN NEDENİ TÜRKİYE EKONOMİ MODELİDİR”

Salıcı’nın açık mektubunda şu ifadeler yer aldı:

“Sevgili Merkez Bankası, Sayın Mehmet Şimşek;

Bir açık mektup da ben size yazayım.

1. Sizin liyakatiniz gümüşse, sosyal adalet altındır.

2. “İhtiyatlı maliye politikası” diyorsunuz. Hangi kamu harcamalarını kısmayı planlıyorsunuz? Savunmadan mı kısacaksınız? Sağlıktan mı? Depreme dayanıklı bina üretimini mi durduracaksınız? Ne öneriyorsunuz? Malum şahsın şatafatından kısacak mısınız?

3. Enflasyon çiftken, asgari ücret zammı yılda tek olmaz. Ücretleri belirlerken CHP’li belediyelerin belirlediği onurlu yaşam ücretini esas alınız.

4. Biz ücret enflasyonun mağduru değiliz. Enflasyonun kök nedeni ücretler değil, geçmişte izlenen yanlış faiz politikasının ürettiği zincirleme reaksiyondur.

5. İleride fiyatların artacağı endişesiyle alışverişimizi hemen yapıyoruz. Bu talep, enflasyona yol açıyor. Beklenti kendisini gerçekleştiriyor.

6. Fiyatlar; arz, talebi aşarsa düşer. Siz üretimi artıramadığınız için talebi kısıyorsunuz.

7. Oysa Avrupa’daki gelişmiş ülkeler yaşadıkları refahı nitelikli iş gücüne, yüksek emek verimliliğine ve hukuk devleti olmanın sağladığı öngörülebilirliğe borçlular. Bu konuda hiçbir proje sunmuyorsunuz.

8. Reel faizlerin pozitif olması orta vadede enflasyonu düşürür ama önce enflasyonu artırır. Siz çalışanları yüksek fiyatlar ve düşük ücretler arasında tost yapıyorsunuz.

9. Halkın gerileyen satın alma gücünün, eriyen tasarruflarının ve gittikçe ağırlaşan borç yükünün sebebi Erdoğan’ın deneyleridir. Bu kriz sanki hiç yoktan ortaya çıkmış gibi davranıyorsunuz. Krizin nedeni Türkiye Ekonomi Modeli’dir. Bunu hiç konuşmuyorsunuz.”

Merkez Bankası’ndan hükümete asgari ücret vurgulu açık mektup

TCMB’nin hükumet nezdinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e asgari ücrete bu yıl başka zam yapılmaması istenerek yazılan açık mektuba atfen bir açık mektup yayınlayan CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, “Malum şahsın şatafatından kısacak mısınız?” diye sordu.

Kaynak: HABER MERKEZİ