CHP’li Engin Özkoç: Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı

Yayın tarihi: 10 Nisan 2022 Pazar 1:14 pm - Güncelleme: 10 Nisan 2022 Pazar 1:14 pm

CHP’li Engin Özkoç, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘manda yoğurtlu’ tarifine de tepki göstererek, “Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Bunlar kalkıyorlar, Maliye Bakanı filan diyorlar ki ‘Türkiye’de yoksulluk yoktur’ diyorlar” dedi.

CHP  Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Beşli Çete” isimli kitabını Eskişehir’de okurları için imzaladı. İmza gününe, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da katıldı.

Engin Özkoç, burada ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Bunlar kalkıyorlar, Maliye Bakanı filan diyorlar ki ‘Türkiye’de yoksulluk yoktur’ diyorlar. Kendi yaşam biçimlerini, yatmadan önce balla manda yoğurdu yiyerek yaşadıkları yaşam biçimini halkın yaşam biçim olarak görüyorlar” diye konuştu.

Eskişehir’in yaşayan bir kent olduğuna vurgu yapan Özkoç, AKP iktidarının, insanların ‘ya ne güzel bir kent’ dedikleri kentlerin altını nasıl boşaltamaya, onları yok etmeye çalıştığını savundu. Özkoç, Eskişehir’deki havalimanına yapılan uçuşların Kütahya’daki Zafer Havalimanı’na yönlendirilmesini değerlendirirken “Meslekler itibarsız hale getiriliyor, kentler itibarsız hale getiriliyor. Hatta müzeler itibarsız hale getiriliyor. Öyle bir yaşayan kent ki Eskişehir, 7’den 70’e öğrencisiyle herkesin mutlu olduğu bir kent. Ancak ‘acaba buranın içini nasıl boşaltabiliriz, bu kenti nasıl yok edebiliriz’, bununla ilgili özel çalışıyor Recep Tayyip Erdoğan. O özel çalışmalarından bir tanesidir ve kesinlikle de karşıyız” dedi.

Türkiye’nin umudunun asla tükenmediğini belirten Özkoç, “Bir yıl kaldı, bir yıl sonra millet hak ettiği yaşama, hak ettiği kentlerdeki huzura tekrar kavuşacak. Millet İttifakı iktidar olacak ve Türkiye artık bunları tarihte unutulması gereken yaşanmış bir anı olarak hafızalarından silecektir” diye konuştu.

“VİCDANIMIZ ÇOK RAHATSIZ”

Ülkenin ekonomik durumunu da değerlendiren Özkoç, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’de ilk defa yalanlar, bu kadar gerçekmiş gibi, iktidardaki siyasetçiler tarafından ifade edilir oldu. Ben, geçen hafta nöbetçi grup başkanvekiliydim. Şekere yüzde 31 zam geldiği gün AKP milletvekili kürsüye çıktı ve şeker fiyatlarının ucuzlamakta olduğunu söyledi. Maliye Bakanı, Orman Bakanı, yani diğer bakanlıklar, Türkiye’deki gerçekleri değil sarayın gerçek dışı beyanlarını, doğru olmayan beyanlarını sanki gerçekmiş gibi insanlarımıza anlatıyorlar. Neden? Kendileri de inanır hale geldiler. Çünkü onlar sarayın etrafında dolaşıyorlar, biz milletin içindeyiz. Milletin içinde, milletle beraber ve görüyoruz ki vicdanımız çok rahatsız. Onlar milleti bu noktaya getirmesine rağmen biz bundan rahatsız oluyoruz. Bütün insanlar büyük bir sıkıntı içindeler. Türkiye’de 45 milyon insan yoksulluk sınırının altında. Bunları biz söylemiyoruz. Bunları artık Türk-İş söyler noktasına geldi. Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Bunlar kalkıyorlar, Maliye Bakanı filan diyorlar ki ‘Türkiye’de yoksulluk yoktur’ diyorlar. Kendi yaşam biçimlerini, yatmadan önce balla manda yoğurdu yiyerek yaşadıkları yaşam biçimini halkın yaşam biçim olarak görüyorlar. İnşallah millet bunları ilk, demokrasinin önlerine getirdiği sandıkta inşallah iktidardan alır, millet de bir rahat nefes alır.”

“ASGARİ ÜCRET OLMAKTAN ÇIKTI, AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALDI”

Engin Özkoç, yeni asgari ücretin daha işçilerin eline geçmeden eridiğini belirterek şunları söyledi:

“Adı var, adı kaldı. Ama artık asgari ücret olmaktan çıktı, açlık sınırının altında kaldı. Şu anda açlık sınırı 4 bin 550 lira. Asgari ücret ise 4 bin 250 lira civarında kaldı. Muhakkak katkı sağlanmalı asgari ücrete. Ama öyle üzerine bin lira koyarak, 700 lira koyarak, 800 lira koyarak değil. Ciddi bir artış sağlanmalı. Çünkü insanlar artık geçinemiyorlar. Çünkü insanlar evlerinde artık ekmekle karınlarını doyurmak zorundadırlar. Eskidendi, Türkiye Kurtuluş Savaşı’ndayken o süreç içerisinde suyun içerisine şeker koyup ekmekle yenen zamanlar vardı. Aradan 100 yıl geçti, Türkiye’yi aynı noktaya getirdiler.”

 

Engin Özkoç’tan Soylu’ya hodri meydan: Gereğini yapmazsan şerefsizsin