CHP’li Ağbaba: ‘Asker zehirlenmeleri araştırılmalı’

Yayın tarihi: 7 Ağustos 2019 Çarşamba 1:45 pm - Güncelleme: 7 Ağustos 2019 Çarşamba 1:47 pm

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM’ye son dönemde kışlalarda yaşanan asker zehirlenmelerinin araştırılması için araştırma önergesi sundu. Zehirlenmelerle ilgili ailelerin ve kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediğini savunan Akbaba, ” “Basına yansıyan haberlerde de açıkça görüldüğü üzere, son dönemde ölümle sonuçlanmayan ama ciddi ihmal içeren vakaların sayısında kayda değer bir artış yaşanmaktadır.” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veliağbaba, askeriyelerde son üç ayda üç farklı toplu zehirlenme vakasının yaşandığını, bu zehirlenmelerle ilgili asker ailelerin ve kamuoyunun yeterince bilgilendirilmediğini belirtti. Askerlerin zehirlenmesiyle ilgili ciddi bir ihmal olduğunu savunan Ağbaba, konunun aydınlatılması için TBMM’ye araştırma önergesi sundu.

 

Manisa’da 21 asker zehirlenerek hastaneye kaldırıldı

Son üç ayda üç farklı toplu zehirlenme vakasının yaşandığının altını çizen Ağbaba, “2019 yılının mayıs ayında Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde bulunan 6’ncı Jandarma Komando Eğitim Alayı’nda ve haziran ayında Tekirdağ’ın Hayrabolu İlçesi’nde bulunan General Sait Baytugan 95. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda ve meydana gelen gıda zehirlenmelerinde onlarca askerimiz hastaneye kaldırılmıştır. Bu askerlerimizin arasında günlerce hastanede tedavi görmek durumunda kalan ve hayati tehlike atlatan askerlerimiz bulunmaktadır. Son olarak 2019 yılı ağustos ayında ise Bayburt İl Jandarma Komutanlığı’nda akşam yemeği yiyen askerlerden 35’i, mide bulantısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırılmıştır. 35 askerin yemekten zehirlendiği belirlenmiştir. Son üç ayda üç farklı toplu zehirlenme vakasının yaşanm ası ihmal ihtimalini güçlendirmektedir.” şeklinde konuştu.

 

42 asker ‘zehirlenme’ şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

“KIŞLALARDAKİ ASKERLERİMİZ, ANA-BABALARIMIZIN DEVLETİMİZE EMANETİDİR”

Son dönemde kışlalarda yaşanan kötü muamele ve şiddet olaylarındaki artışa da dikkat çeken Ağbaba şöyle konuştu: “Son dönemde ayrıca, Amasya’da bulunan 15. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı’nda askerlerin uzun süre güneş altında bekletilmesi sonucunda aşırı sıcak nedeniyle rahatsızlanan askerlerle ilgili haberler basında yer almıştır. Bu haberlerde askerlerin sağlıklı içme suyuna erişim hakkının kısıtlandığı, sudan dolayı 65 askerden 45 askerin dizanteri şüphesiyle revire kaldırıldığı, 600 kişiye yalnızca 1 tuvaletin düştüğü iddiaları da yer almaktadır. Yine 2019 Haziran ayında Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı’nda da darp raporu alan bir askerin basına da yansıyan iddialarına göre kışlada askerlere şiddet uygulandığı, askerlerin yerde tekmelendiği ve sistematik olarak kötü muamelede bulunulduğu söylenmekted ir. Bunların yanı sıra, genel olarak pek çok kışlada azami kapasitenin üç-dört katı askerin bulundurulduğu, salgın hastalıklara yönelik gerekli tedbirlerin alınmadığı, revir hizmetlerinin yetersiz kaldığı, kışlalarda hijyen sorunu yaşandığı yönünde elektronik ve yazılı basında yer alan iddialar bulunmaktadır. Tüm bu haberler ışığında kışlalarda askerlerin fiziksel ve psikolojik sağlığını olumsuz etkileyen olayların sayısında artış olduğu tespit edilebilmektedir. Aileler tarafından devletimize emanet edilen askerlerimizin sağlığını korumak ve tüm askerlerimize insanlık onuruna yakışan asgari şartları temin etmek devletimizin yükümlülüğü ve sorumluluğu altındadır.” dedi.

“ŞÜPHELİ ASKER ÖLÜMLERİYLE İLGİLİ CEVAPSIZ SORU KALMAMALI”

Şüpheli asker ölümleriyle ilgili de konuşan Ağbaba, “Sadece 2019 haziran ayında Van’da 1 askerimiz iddiaya göre kendi silahından çıkan “kaza kurşunu” ile, Diyarbakır’da 1 askerimiz ve Hakkari’de 1 askerimiz ise iddiaya göre başka bir askerin silahından çıkan mermi ile hayatlarını kaybetmişlerdir. Kışlalarda yaşanan bu sıkıntılarla ilgili aileler yeterince bilgilendirilmemiş, kısa açıklamalar haricinde basına bilgi verilmemiştir. Ölümle sonuçlanan ve kaza olduğu iddia edilen bu olaylarla ilgili soruşturma açılıp açılmadığı ve soruşturmanın seyriyle ilgili basına ayrıca bilgilendirme yapılı yapılmayacağının belirtilmemesi de önemli bir eksiklik olarak değerlendirilmektedir” ifadelerini kullandı.

CHP’li Veli Ağbaba: Ülke Çiftlikbank gibi yönetiliyor!