CHP’den hükûmete 4 maddelik aşı önerisi

Yayın tarihi: 20 Aralık 2020 Pazar 7:52 pm - Güncelleme: 20 Aralık 2020 Pazar 7:52 pm

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Covid-19 Danışma Kurulu, aşının kullanımı hakkında hükûmete 4 maddelik öneride bulundu. Kurul, pandemiden çıkışın ve normalleşmenin tek yolunun aşılama olduğuna dikkat çekerek, sürecin şeffaf yürütülmesi vurgusunu yaptı.

CHP Covid-19 Danışma Kurulu, pandemiden kurtuluş ve normalleşmenin tek yolunun aşılama olduğuna dikkat çekti, aşılarla ‘Acil Kullanım Onayı’ sürecinin şeffaf yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Kurul, “Yönetmeliğin mutlaka bilimsel bir çerçeveye dayanması sağlanmalı ve belirli asgari koşulların sağlanması teminat altına alınmalıdır” açıklamasını yaptı.

CHP Covid-19 Danışma Kurulu’nun açıklamasında, 4 maddelik şu öneriler yer aldı:

1-Aşı ile ilgili üretim sürecinin kalite güvencesi de dahil olmak üzere tüm bilgiler ve verilerin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na verilmesi sağlanmalıdır.

2-Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu duruma ilişkin “Acil Kullanım Onayı” vermek üzere konularında yetkin, devlet ve şirket çıkar çatışması bulunmayan, liyakat ile belirlenmiş, bağımsız bilim insanlarından oluşan bir Kurul kurulmalıdır.

3-Karar süreci öncesinde ABD’de Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yapıldığı gibi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından aşıya ilişkin tüm bilgi ve veriler şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

4-Kararın verileceği Kurul toplantısı yine ABD’de Gıda ve İlaç Dairesi tarafından yapıldığı gibi çevrimiçi olarak kamuya açık biçimde gerçekleşmelidir.