CHP Sıla Yolu projesini başlattı! Hiçbiri kendi milletvekilini seçemiyor

Yayın tarihi: 29 Temmuz 2022 Cuma 11:13 am - Güncelleme: 29 Temmuz 2022 Cuma 11:55 am

CHP heyeti, Kapıkule Sınır Kapısı’nda “Sıla Yolu” Projesi hakkında açıklamada bulundu. Heyet tarafından yapılan açıklamada yurtdışında yaşayan vatandaşların temsil haklarını korumak adına yurtdışı seçim çevresi oluşturulması için kanun teklifi verildiği belirtildi.

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının sorunlarını gündeme getiren CHP heyeti Kapıkule Sınır Kapısı’nda “Sıla Yolu” Projesi hakkında açıklama yaptı. CHP Heyeti adına konuşan Bülent Tezcan “Bugün yurtdışında yaşayan vatandaşların verdikleri oylar 81 ilin sandıklarına dağıtılıyor. Hiçbiri kendi milletvekilini seçemiyor. Listelere gidip sandıkta oy verirken hangi adaya oy verdiklerini bilmeden Türkiye’deki 600 milletvekilinden hangisine denk gelirse diye oy veriyorlar. Yurtdışı seçim çevresinin ayrı bir seçim çevresi olmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“YURTDIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLAR TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLANACAĞINDA HATIRLAYACAĞIMIZ KİŞİLER DEĞİL”

Bülent Tezcan, şu açıklamada bulundu:

Yurtdışında yaşayan vatandaşların sorun tespitlerine yönelik anket çalışması yapacağız. Edirne Belediyemiz yalnızca Edirneli vatandaşlara hizmet etmiyor. Bu alanda yurtdışından gelen vatandaşlara hizmet sağlamak için büyük bir fedakarlıkla çalışıyorlar. Genel Başkanımız onlara “Hoş geldiniz ve güle güle” derken onların yaşadıkları ülkeden Türkiye’ye verdiği desteğin ne kadar önemli olduğunu çok açık ve sıcak bir üslupla ifade ediyor.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız bizim kardeşlerimiz. Onlar sadece Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlanacağında hatırlayacağımız kişiler değil. Türkiye ekonomisine destek olsun diye “Gönderin de nasıl gönderirseniz gönderin” deyip ondan sonra onlara gerekli imkanı ve hazırlığı sağlamadan muhtemel soruşturmalara uğramalarını önleyecek önlemler almadan bir gecede Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle bilgi paylaşımını sağlayıp sonra o vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde soruşturmaya tabi tutulmasına sebep olmak hiçbir ciddi devletin ve hükümetin yapacağı bir iş değildir. Ne yazık ki aralık ayında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle bugüne kadar kazandıklarıyla Türkiye ekonomisine çok önemli destek veren vatandaşlarımız şimdi bulundukları ülkelerden hazırlıksız yakalandıkları bilgi paylaşımı nedeniyle bilgilendirilmeden, uyarılmadan, takibata uğramakla karşı karşıyalar, icra takibiyle karşı karşıyalar. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın birçok sorunu var. Bu sorunlarını dile getirmelerine rağmen bugüne kadar herhangi bir adım atılmamış.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız, Türkiye ekonomisine katkı için kazandıklarını buraya getirirken iyi ama buraya getirdikleri araçları en azından uzunca bir süre Türkiye’de bulundurma hakları ne yazık ki sağlanmıyor. Veya yurtdışından getirdikleri telefonları burada uzun süre kullanma hakları bulunmuyor. Türkiye’de emekli olan yurtdışında yaşayan vatandaşların da pek çok sorunu var. Bunlardan biri de temsil hakkı. Bugün yurtdışında yaşayan vatandaşların verdikleri oylar 81 ilin sandıklarına dağıtılıyor. Hiçbiri kendi milletvekilini seçemiyor. Listelere gidip sandıkta oy verirken hangi adaya oy verdiklerini bilmeden Türkiye’deki 600 milletvekilinden hangisine denk gelirse diye oy veriyorlar. Yurtdışı seçim çevresinin ayrı bir seçim çevresi olmasını istiyoruz. Yurtdışı seçim çevresi için ayrı milletvekili adayı gösterilmesini ve orada yaşayan vatandaşların kime oy verdiğini bilerek sandığa gitmesini istiyoruz. Yurtdışı seçim çevresi kurulmasına ilişkin kanun teklifi verdik.

Kılıçdaroğlu: Hiçbir devlet başkanı para dilenmek için yurtdışına gitmedi