Cemevi provokasyonunun sanığı için ‘akli dengesinin yerinde değil’ raporu istendi

Yayın tarihi: 30 Ocak 2023 Pazartesi 12:05 pm - Güncelleme: 30 Ocak 2023 Pazartesi 5:06 pm

Ankara’da geçtiğimiz Muharrem Orucu’nun ilk günü dört alevi kurumuna saldıran Ahmet Ozan Karaca’nın yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü. Mahkeme, Ankara Şehir Hastanesi’nin ‘akli dengesinin yerinde olmadığı’ yönünde rapor verdiği Karaca için adli tıp kurumundan rapor istedi.

Muharrem Orucu’nun ilk günü olan 30 Temmuz’da Alevi kurumlarına yönelik eş zamanlı beş saldırı gerçekleştirildi. Provokasyona yönelik açılan davanın ilk duruşması bugün Ankara 63. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Savcının hazırladığı iddianamede saldırıyı düzenleyen Ahmet Ozan Karaca, Can Bardakçı ve Baver Gül hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’, ‘ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme’, ve ‘inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme‘ suçlarından cezalandırılması talep edildi.

Ayrıca, Karaca’nın bu suçlamalara ek olarak ‘silahla basit yaralama’ suçundan da cezalandırılmasını da istendi. Gül ve Bardakçı’nın 11 yıl dört aya kadar, Karaca’nın ise 12 yıl 10 aya kadar hapsi talep edildi.

‘AKLİ DENGESİ YERİNDE DEĞİL’ RAPORU

Savcılık olayla ilgili soruşturmasını tamamlayarak, iddianame düzenledi. İddianamede, şüpheli Karaca’nın akli dengesinin yerinde olup olmadığı yönünde rapor alınması için sevk edildiği Ankara Şehir Hastanesi’nde 3 hafta gözlem altına alındığı ifade edildi. Yapılan gözlemin ardından hastane tarafından düzenlenen raporda, şüphelinin, ‘işlediği fiillerin hukuki anlam ve sonuçlarını algılamasında, bu fiillerle ilgili davranışlarını yönlendirme yeteneğinde azalma olduğu ve cezai ehliyetinin bulunmadığı’ yönünde görüş bildirildiği belirtildi.

Soruşturma tamamlandıktan sonra 1’i tutuklu 3 sanığın yargılanmasına başlandı. 63’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya taraf avukatları ve HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen ile Türkiye Barolar Birliği, Ankara Barosu ve saldırıya uğrayan cemevlerinin temsilcileri katıldı. Sanık Ahmet Ozan Karaca, duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, tutuksuz sanıklar Baver G. ve Çağdaş Can B. ise katılmadı. Katılan avukatları, duruşma salonunun küçük olduğunu, daha büyük bir salonda yargılanmanın yapılmasını ve tutuksuz sanıkların da huzurda dinlenmesi için bu celse savunma alınmamasını talep etti. Mahkeme başkanı da bu talebi gelecek celse değerlendireceğini belirterek, tutuklu sanık Karaca’ya söz verdi. Karaca, tutuksuz yargılanmayı talep ederek, “Mahkeme istediği zaman savunma yapmaya hazırım” dedi.

Sanık Karaca’nın avukatı, müvekkilinin akli dengesinin yerinde olmadığını, tutuklanma gerekçesinin bu nedenle ortadan kalktığını savunarak tahliye talebinde bulundu. Beyanların ardından ara kararı açıklayan mahkeme, sanık Karaca’nın akıl sağlığının yerinde olup olmadığına ilişkin adli tıp kurumundan rapor alınmasına kararlaştırarak, duruşmayı 27 Şubat’a erteledi. Tutuksuz sanıkların da mahkeme huzurunda savunma yapmalarına hükmetti.

Saldırı davası başlıyor! Cemevleri iddianame dışında tutuldu!