Çay üreticileri eylemde: Servetiniz bizden çaldıklarınızdır

Yayın tarihi: 27 Mayıs 2021 Perşembe 3:40 pm - Güncelleme: 27 Mayıs 2021 Perşembe 7:02 pm

Rize’nin Fındıklı ilçesinde çay üreticileri hükümet ve ÇAYKUR yönetimini protesto etti. Üreticiler, torbalarla getirdikleri çaylarını yere döktü, üreticiden yana çay kanunu talep etti.

ÇAYKUR’un sezonun başında dekar başına alınan çayı 17 kilograma düşmesine tepkiler sürerken, ÇAYKUR’un günlük dönüm başı 17 kilogram çay alacağını açıklaması üzerine çaylarını düşük fiyata özel sektöre satmak zorunda kalacak olan Fındıklılı üreticiler eylem yaptı.

“Çayda sömürüye son”, “Servetiniz bizden çaldıklarınızdır” yazılı pankartlarla Rize Fındıklı Meydanında toplanan üreticiler AKP-MHP yönetiminin kota ve kontenjan uygulamasını protesto etti.

Üteciciler hükümet ve ÇAYKUR yönetimini protesto için torbalarla getirdikleri çaylarını yere döktü, üreticiden yana çay kanunu talep etti.

Eylemde Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy da konuşma yaptı. Kota ve kontenjana tepki gösteren Özsoy, özel sektörün acımazsızca fiyatlarla üreticiye yüklendiğini söyledi.

HOPA’DA SERT MÜDAHALE VE GÖZALTI

Rize’deki eylemin ardından Artvin’in Hopa ilçesinde de çay üreticileri bir araya geldi. ‘Çayda kontenjan’ uygulamasına karşı ÇAYKUR’a yürüyen üreticilere polisin müdahalesi çok sert oldu, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

SOL Parti Genel Başkanı Alper Taş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda gözaltına alınan vatandaşların serbest bırakılması çağrısında bulunarak şunları söyledi:

Çay sektöründe kota ve kontenjan uygulamalarına karşı sesler yükseliyor. Bugün Rize Çay-Kur önünde, Fındıklı’da ve Hopa’da üç ayrı gösteri oldu. Hopa’daki gösteri çok sayıda gözaltıya rağmen sürüyor. Gözaltındakiler serbest bırakılmalı, üreticilerin talepleri karşılanmalıdır.

 

Her yıl zarar eden ÇAYKUR’dan milyonlarca liralık reklam anlaşması

“Erdoğan’ın Akşener sözleri tesadüf değil”

Rize halkı doğasına göz koyan Cengiz İnşaata karşı direniyor