Çavuşoğlu’ndan ‘Suriye’ açıklaması

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2022 Salı 10:43 am - Güncelleme: 23 Ağustos 2022 Salı 11:24 am

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şam ile yeni bir sürecin başlayıp başlamayacağına yönelik, “İstihbarat örgütleri arasında temas var. Diyalog için şart olmaz” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu’ndan, Sergey Lavrov’a müzakere mesajı!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan Suriye açıklaması geldi. İstihbarat örgütleri arasında temas olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Muhalefetin de bizim de desteklediğimiz müzakere heyetini kurduk. Rejimden kaynaklı bir direniş var. İstihbarat örgütleri arasında bir diyalog var. Benim ayaküstü bir sohbetim oldu, ama planlanmış bir şey değil. Zaten Astana sürecinde bir masanın etrafındayız. Kalıcı adımların atılması lazım. Rejimin muhalefeti terör örgütü olarak görmemesi lazım.” dedi.

“Diyalog için şart olmaz.” diyen Çavuşoğlu, “Bu görüşmelerin amacını özetledim. Suriye’nin toprak ve siyasi bütünlüğü son derece önemli. Ülkenin yeniden inşası için gerekli kurumlar çalışmalar yapılıyor. Kapsamlı bir yeniden inşa söz konusu. Ülkede bir istikrar olursa uluslararası toplum destek sağlar. Bugüne kadar bizim yürüttüğümüz Suriye politikası sonuç odaklıdır.” ifadelerini kullandı.

DİKKAT ÇEKEN ESAD AÇIKLAMASI

Çavuşoğlu İran basınında yer alan üçlü zirve iddialarına yanıt olarak, “Böyle bir şey doğru değil. Esad da oraya davetli değil.” dedi.

“OPERASYONLAR ULUSLARARASI HAKTIR”

Çavuşoğlu, Suriye’deki operasyonlara ilişkin olarak ise, “Bizim yaptığımız operasyonlar Suriye için önemli. Burada terör örgütü ile mücadele, uluslararası hukuktan kaynaklanan bir haktır bizim için. Rejimin bunu yapacak gücü yok. Görüşmeye ihtiyaç yok. Birbiri ile kavga eden, birbirine düşman olan ne kadar ülke varsa bizim harekatımıza karşılar. Bundan sonra yapacağımız harekatların da ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor.” diye konuştu.