Çavuşoğlu ve Lavrov’dan Kanal İstanbul açıklaması

Yayın tarihi: 30 Haziran 2021 Çarşamba 5:40 pm - Güncelleme: 30 Haziran 2021 Çarşamba 6:15 pm

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, “Ne Kanal İstanbul’un Montrö Anlaşması’na etkisi var, ne de Montrö Anlaşması’nın Kanal İstanbul’a etkisi var” derken, Lavrov, “Kanal İstanbul yabancı askere zemin hazırlamaz” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişileri Bakanı Lavrov bugün yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Aşı sertifikasyonlarının karşılıklı tanınması konusunun görüşüldüğünü belirterek, “Sputnik aşısının 400 bin dozu Türkiye’ye geldi” dedi.

Çavuşoğlu, şunları söyledi:

*”İkili ilişkilerin yanında Rusya’yla çalıştığımız bölgesel konular var. Suriye, libya, Afganistan ve Karabağ konularını ele aldık. Amacımız bu bölgelerde istikrarın ve barışın kalıcı olması. Suriye’de sükunetin sürmesi için çalışmaya devam edeceğiz.

*Dostum Sergey’le ikili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tesislerimiz salgına karşı hazır, Lavrov da gördü. Küçük sorunlarımızı birlikte çözme arzumuz var.

*Kanal İstanbul’un ilk köprü temelini attık. O törenle kanal İstanbul’la ilgili görüşlerini sayın Cumhurbaşkanımız tüm dünyayla paylaştı. Boğaz’dan geçen trafik şu an ciddi risk oluşturuyor. 25 bin maksimum güvenli geçiş kapasitesi varken şu an bu rakam 45 bini geçti ve 78 bini aşacak. Bu projeyi hayata geçirmek için diğer aşamaları üzerinde ilgili birimlerimiz çalışıyor.

*Uluslararası şirketlerden de çok ciddi ilgi var. Sizin de sorduğunuz gibi dışarıda da Türkiye’de de tartışmalar oluyor. Bu kanalın Montrö’ye etkisi var mı? Ne kanal İstanbul’un Montrö’ye ne Montrö’nün kanal İstanbul’a bir etkisi var. Ayrıca Montrö antlaşmasının nasıl revize edileceği ve sonlandırılacağı da yine Montrö anlaşmasının içerisinde var. Kanal İstanbul’la birlikte Montrö’de bir değişiklik olmayacak. Türkiye Montrö’ye bugüne kadar hep bağlı kalmış bir ülkedir. Projenin, Montrö Antlaşması ile herhangi bir ilgisi yoktur. Zaten Kanal İstanbul bizim iç hukukumuza tabi olacak

*Aşı sertifikası önerimi dostum Sergey Lavrov’a ilettim. Diğer ülkelerden gelen turistler için yaptığımız uygulamaları Ruslar için de uyguluyoruz. İki doz aşı olan Rus turistlerden PCR testi istemiyoruz. Rus turist hangi aşıyı yaptırmışsa onu kabul ediyoruz. İster Sputnik olsun ister başka bir aşı. Rusya ile aşıların karşılıklı tanınmasını ilettik.”

LAVROV’DAN AÇIKLAMA

Lavrov ise Kanal İstanbul’a ilişkin, “İstanbul Kanalı’nın yapılması, yabancı ülkelerin askerlerinin orada konuşlanmasına sebep olmayacaktır” dedi, şu açıklamaları yaptı:

*”Azerbaycan’da ortak komuta merkezinin faaliyetlerini takdirle karşılıyoruz. Sputnik V aşısının Türkiye’ye tedariki ve bu ülkedeki üretiminin başlatılmasına büyük önem veriyoruz. Turizmde her önlemin alınacağı yönünde güvence verildi. Turizmin devamı ve gelişimi için birlikte çalışacağız. Moskova, Rus turistlerin sağlıklarının korunması için tüm önlemleri almaya hazır olduğu için Türkiye’ye minnettar.

*Ticari ve ekonomik işbirliği ile ilgili Türk-Rus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu’nun bir sonraki toplantısı en kısa zamanda Moskova’da yapılacak. Rusya, S-400 Triumf hava savunma sistemlerinin birinci bataryasının kullanımı dahil olmak üzere Türkiye’nin askeri-teknik işbirliğinin geliştirilmesine yönelik tutumunu memnuniyetle karşılıyor.

*İstanbul Kanalı’nın yapılması, yabancı ülkelerin askerlerinin orada konuşlanmasına sebep olmayacaktır. Rusya ve Türkiye, Suriye’de terörün kökünün kazınması ve Suriyelilere insani yardım sağlanmasından yana olduklarını ifade etti. Rusya ve Türkiye, Bakü ve Erivan arasındaki diyaloğu normalleştirme çabalarını koordine edecek. Moskova, Montrö sözleşmesinin uygulanması konusunda Ankara ile olan etkileşiminden memnun.

*Rusya ile ABD arasında stratejik istikrar konulu toplantı Temmuz ortasına kadar gerçekleşebilir. Rusya ve ABD, stratejik istikrar alanında birbirlerinden neler bekleyebileceklerinin bilincinde. Rusya, ABD’ye siber güvenlik konusunda kapsamlı diyalog teklifinde bulundu, Washington öncelikle bilgisayar korsanlarıyla ilgili sorunun çözülmesi çağrısında bulundu. Rusya ve ABD’nin diplomatik misyonlarının işleyişindeki sağlıksız durumu sıfırlaması gerekiyor. Rusya, sorunların bulunduğu alanlarda ABD ile sorunları çözmeye yönelik dengeyi aramaya hazır.”