Çavuşoğlu ABD’de AKP’ye oy peşinde

Yayın tarihi: 1 Nisan 2023 Cumartesi 12:17 pm - Güncelleme: 1 Nisan 2023 Cumartesi 12:17 pm

Yılmaz Polat

Erdoğan Yönetimi’nin davet edilmediği ‘Demokrasi Zirvesi ’ Washington’da yapılırken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu New York’ta AKP’nin seçim kampanyasına katılıp oy istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın New York temaslarına eşlik etmek için gelen Çavuşoğlu, ABD AKP Temsilcisi olan Erdoğan’ın kuzeni Halil Mutlu’nun başlattığı seçim kampanyasına konuşmacı olarak katıldı.

Emine Erdoğan ve AKP’li Washington Büyükelçisi Murat Mercan’la iftar yemeklerine katılan Çavuşoğlu’nun Biden Yönetimi’nin Erdoğan Yönetimini ‘Demokrasi Zirvesi’nden dışladığı bir sırada ABD’de bulunması dikkat çekti.

Beyaz Saray Erdoğan Yönetimi’nin ‘anti demokratik’ uygulamalar nedeniyle Demokrasi Zirvesi’ne davet edilmediğini açıklamıştı.

Beyaz Saray: Türk Hükümeti ‘anti demokratik’ uygulamalar nedeniyle Demokrasi Zirvesi’ne davet edilmedi

 

Çavuşoğlu New Jersey Eyaleti’nin Paterson kentinde düzenlenen AKP toplantısında yaptığı konuşmada, ‘FETÖ’nün dünyanın her yerinde cirit atmasına izin vermediklerini öne sürdü.

Çavuşoğlu’nun konuşma yaptığı Paterson kenti Fetö’nün Pansilvanya’da yaşadığı çifliğe sadece bir kaç saat mesafede bulunuyor.

Çavuşoğlu ‘başarılı bir dış politika izlediklerini de söyledi.

Gerçekten öyle mi?

Erdoğan Yönetimi’nin dış politikası ABD’de tam bir yenilgi yaşıyor.

AKP Yönetimi uzun süredir Fethullah Gülen’in (nam-ı diğer FETÖ’nün iadesi konusunu kapatmış görünüyor. İki ülke arasında Gülen’in iadesine ilişkin Adli Yardımlaşma Anlaşması şartları oluşmadan ‘kadük’ oldu. AKP’nin geçen yıl iadesine ilişkin resmi bir girişimde bulunmadığı görülüyor.

FETÖye karşı hukuki bir süreç başlatmak için 2015 yılında milyonlarca dolara kiralanan Amsterdam & Partners LLP şirketi de bugüne kadar bir varlık gösteremedi.

F-16 Savaş uçaklarının satış ve modernizasyonuna ilişkin bir gelişme olmadı.

ABD YPG’ye lojistik destek vermeye devam ediyor.

AKP’li Büyükelçi Mercan ‘Musevi’ lobisine yaklaştı ama bir sonuç alamadı.İsrail’de büyükelçilik açıldı. Suriye, Libya ve Eğe’de bir kazanım yok. Liste uzun.

Sonuç olarak Çavuşoğlu’nun seçim konuşmasında dediği gibi ortada bir dış politika başarısı yok.

Emine Erdoğan ve Çavuşoğlu’nun buarada New York Manhattan’da yapımı devam eden Ensar ve Türgev Vakıfları’nın ABD uzantısı TÜRKEN-USA’nın yaptırdığı 21 katlı gökdelen inşaatında inceleme yaptığı da haber veriliyor.

Ayrıca devlet olanaklarıyla ABD’ye gelen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun seçim kampanyası yapması da tartışmaya açık.