Beyaz Saray: Türk Hükümeti ‘anti demokratik’ uygulamalar nedeniyle Demokrasi Zirvesi’ne davet edilmedi

Yayın tarihi: 29 Mart 2023 Çarşamba 6:11 am - Güncelleme: 29 Mart 2023 Çarşamba 6:11 am

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Erdoğan Yönetimi’nin ‘anti demokratik’ uygulamalar nedeniyle Demokrasi Zirvesi’ne davet edilmediği bildirildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ,120 ülkenin davet edildiği zirveye Türkiye’nin davet edilmeyiş nedenini ‘ demokratik kurumlar, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve medya özgürlüğü’ olarak demokrasi kriterleriyle açıkladı.

John Kirby bugün Başkan Biden’ın konuşmasıyla başlayacak zirveye davet listesinin ‘ülkelerin demokratik kurumları, insan haklarını, hukukun üstünlüğünü ve medya özgürlüğünü destekleme iradesine göre alındığını’ söyledi.

Kirby, ‘’Ülkelerin zirve listesine eklenip eklenmemesine ilişkin kararlar tüm bunlar göz önünde bulundurularak alındı. 2023’te yeni davet edilen ülkeler, zirvenin temalarını destekleme konusunda açık bir siyasi irade sergilemektedir’’ dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Güney Kore, Kosta Rika, Zambiya ve Hollanda liderlerinin ortak ev sahipliğinde yapılacak ‘2023 Demokrasi Zirvesi’ne Erdoğan Yönetimini ve Macaristan’ı bu yılda davet etmedi.

2021 yılındaki zirveye davet edilmeyen ‘Bosna Hersek, Lihtenştayn, Fildişi Sahili, Gambiya, Moritanya, Mozambik, Tanzanya ve Honduras bu yıl davet edildi. Zirvede ’ otoriterliğe karşı demokrasiyi savunmak, yolsuzlukla mücadele etmek, insan haklarını savunmak, kadının demokrasideki rolü ‘ gibi konular tartışılacak.

Kızılay’ın fonladığı TÜRKEN-USA’ya depremden 2 ay önce 14 milyon dolar