Çarpışan galaksilerden gelen yıldız patlaması böyle görüntülendi

Yayın tarihi: 19 Nisan 2023 Çarşamba 9:36 am - Güncelleme: 19 Nisan 2023 Çarşamba 9:36 am

NASA’nın bugüne kadar hayata geçirdiği en heyecan verici ve en büyük projelerden biri olan James Webb Uzay Teleskobu, iki spiral galaksinin çarpışmasıyla tetiklenen yıldız oluşumu kaynaklı patlamayı görüntüledi.

James Webb Uzay Teleskobu, iki spiral galaksinin çarpışmasıyla tetiklenen yıldız oluşumu kaynaklı patlamayı görüntüledi. CNN’in haberine göre, Arp 220 olarak adlandırılan iki çarpışan galaksi, 1 trilyondan fazla Güneş büyüklüğünde kızılötesi parlama üretti.

Samanyolu Galaksisi’nde ortaya çıkan kızılötesi ışığın ise sadece 10 milyar Güneş ışığı parlaklığında olduğu kaydedildi.

Webb Teleskobu’nun yakın kızılötesi kamerası ve orta kızılötesi aygıtından gelen görüntülerin birleştirilerek söz konusu görüntünün oluşturulduğu açıklandı.

700 MİLYON YIL ÖNCE ÇARPIŞMAYA BAŞLAMIŞLAR

Arp 220’de yer alan iki galaksinin 700 milyon yıl önce çarpışmaya başladığı, gaz ve toz bulutlarının birleşmesiyle de yoğun bir yıldız doğum parlaması yaşandığı vurgulandı.

Samanyolu Galaksisinin sadece yüzde 5’i kadar olan 5 bin ışık yılı genişliğe uzanan Arp 220’de yer alan toz bulutu içinde 200 civarında çok büyük yıldız kümesi bulunduğu belirtildi.

Astronomik ölçülerle “küçük” olduğu belirtilen bu alanın neredeyse Samanyolu Galaksisindeki tüm gaz miktarı kadar gaz içerdiği vurgulandı.

James Webb’den yeni haber! Dünyaya benzeyen bir gezegen keşfedildi