Can Atalay’ın tahliye edilmemesinde UYAP ‘hatası’! “Kabul edilemez nitelikte”

Yayın tarihi: 31 Ekim 2023 Salı 6:46 pm - Güncelleme: 31 Ekim 2023 Salı 6:47 pm

AYM’nin, TİP Milletvekili Can Atalay‘ın cezaevinde olmasına ‘hak ihlali’ demesine rağmen, alt mahkemenin tahliye kararı olmaksızın dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermesine dair kararının UYAP sisteminde görüntülenemediği belirtildi. Atalay’ın avukatlarından Özgür Urfa, “Dava dosyasındaki bu denli önemli bir evrakı avukatın görememesi elbette kabul edilemez nitelikte” dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 25 Ekim’de Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Can Atalay’ın ‘Seçilme hakkı’ ve ‘Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı’ yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetmişti. AYM’nin 9 üyesinin ‘Hak ihlali’ yönünde oy kullandığı, 5 üyenin ise ret oyu kullandığı kararının ardından, karar önceki hafta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşmıştı.

Mahkeme heyeti, tahliye kararı vermeden dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermişti. Ancak Atalay’ın avukatları kararı Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nde (UYAP) göremediklerini belirterek duruma tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu’ndan Can Atalay’ın serbest bırakılmamasına sert tepki

UYAP BİLMECESİ

Sözcü’de yer alan haberde, kararı mahkeme kaleminden aldıklarını kaydeden Avukat Özgür Urfa, şu ifadeleri kullandı:

“Mahkeme kalemindeki memurlar ısrarla yazının dün gece sisteme yüklendiğini ve kendi ekranlarında göründüğünü söylüyorlar. Avukatların giriş yaptığı sistemde ise görünmüyor. Bu tartışma üzerine yazının çıktısını tarafımıza verdiler. Teknik bir hata olabileceği ama kendilerinin bu konuda bilgilerinin olmadığını belirtiyorlar.

Dava dosyasındaki bu denli önemli bir evrakı avukatın görememesi elbette kabul edilemez nitelikte. Yangından mal kaçırırcasına ve ortada bir mahkeme kararı dahi alınmadan sadece başkanın yazdığı bir üst yazıyla dosyanın yargıtaya gönderilmesinin hukuki izahı yok. Bu da yargısal sürecin siyasi basınç, telkin veya tavsiyelerle ilerdiğini bir kez teyit etmiş oluyor”