Can Atalay’ın avukatları: Bu kararı verenler hakim değil, HSK derhal harekete geçmeli

Yayın tarihi: 27 Aralık 2023 Çarşamba 9:11 pm - Güncelleme: 27 Aralık 2023 Çarşamba 11:41 pm

AYM kararına rağmen Can Atalay‘ı tahliye etmeyen yerel mahkemeye gösteren avukatlar “Karara karşı her türlü girişimde bulunacağız” dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ikinci kez hak ihlali kararı verdiği Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay hakkında karar vermesi için dosyayı Yargıtay’a gönderilmesine karar verdi. Atalay’ın avukatları karara çok sert tepki gösterdi, HSK’ye çağrı yaptı.

‘HER TÜRLÜ GİRİŞİMDE BULUNACAĞIZ’

Avukat Deniz Özen “Bu kararı tanımıyoruz. Muhatabımız 13. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’dir. Bu karara karşı her türlü girişimde bulunacağız. AYM kararı tanınacak, Türkiye’nin hukuk devleti olduğu anlaşılacak” ifadelerini kullandı.

Yerel mahkeme AYM’yi tanımadı, Can Atalay dosyası yine Yargıtay’a gönderildi

‘HSK DERHAL AÇIĞA ALMALI’

Avukat Özgür Urfa ise “Bu karara imza atanlar cüppe giymiş olsalar da hakim değil suçlu. Anayasal rejime başkaldırmışlardır. HSK derhal bunları açığa almalı. Yerlerine yeni hakim görevlendirilmeli, bu karar uygulanmalıdır. 10 saattir ‘karar yazıyoruz’ deyip iki buçuk sayfa karar yazmak iktidar partisinden onun küçük ortağından talimat bekliyoruz’ demektir. Sizi tanımıyoruz, hakim değil emir erisiniz” dedi.

ERKAN BAŞ: SARAY’DAN TALİMATI ALINCA KARARI AÇIKLADILAR

Kararın ardından açıklama yapan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, şu ifadeleri kullandı:

“Değerli arkadaşlar, her zamanki gibi söylenmesi gereken sözü burada toplanan yurttaşlar söyledi. Karşı karşıya olduğumuz şey bir mahkeme kararı değildir. Yaşadığımız şey bir hukuk süreci falan da değildir. Biz bugüne kadar üzerimize düşen her şeyi yaptık. Bize bugüne kadar desteğini gösteren bütün yurttaşlarıma teşekkür ederek başlamak istiyorum. Bütün basın emekçisi arkadaşlarıma, harcadıkları emek ve doğruyu ulaştırmak için verdikleri çaba için yürekten teşekkür etmek istiyorum. Burada bizimle olan tüm siyasi partilere, hukuk kurumlarına ve STK’lara, yan yana durduğumuz herkese bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

‘BU ÜLKEDE BÜTÜN ÖZGÜRLÜKLER, HALKIN MÜCADELESİNİN ESERİDİR’

Hepimiz birbirimize karşı borçlu olduğumuzu biliyoruz. Belli ki bu ülkede iktidarı ele geçirmiş olanlar, bu iktidarlarını sonsuza kadar sürdürmek için her türlü hukuksuzluğu ve pervasızlığı yerine getirmekte kararlılar. Ancak unuttukları bir şey var. Bu ülkede bütün özgürlükler, halkın mücadelesinin eseridir. Bu ülkede hukuk, bizim mücadelemizin eseridir ve biz onlardan daha inatçıyız. Asla teslim olmayacağız.

Biz bu ülkeye güveniyoruz, bu ülkenin yurttaşlarına güveniyoruz. Bu ülkede birbirinden farklı dünya görüşlerine sahip olsa da, ortak paydada bir araya gelebilecek siyasi partilerin yöneticilerine, seçmenlerine güveniyoruz. Bu mücadeleyi sürdüren avukat arkadaşlarımıza güveniyoruz. Eninde sonunda bu bize karar diye gönderdikleri ve hiçbir hükmü olmayan belgelerin, tarihin çöp sepetindeki yerini alacağından adımız gibi eminiz.

‘YARIM ADIM BİLE GERİ ATMAYACAĞIZ’

Şimdi bir pervasızlığa imza atılmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin, AYM’yi çiğnediklerini kendilerine tebliğ ettikleri mahkeme, ben bilerek ve isteyerek Anayasa’yı ayaklar altına almaya ve çiğnemeye devam ediyorum dediği bir noktada hukuku sağlamak, adaleti sağlamak, yurttaşlar sesimizin ulaştığı herkes, bu hepimizin ortak görevidir ve sorumluluğudur. Bir adım değil, yarım adım bile geri atmayacağız. Aldığımız her oyun hakkını mutlaka vereceğiz.

‘KİM BÜYÜK GÖRECEĞİZ’

Hatay’da depremde, evini, eşini ve çocuğunu kaybeden yurttaşlara karşı sorumluluğumuzu mutlaka yerine getireceğiz. Saatlerdir karar alamıyorlardı, korkuyorlardı o kararı vermeye. O kararı vermezseniz buradan gitmiyoruz dedik. Döndüler Saray’a ve “Merak etmeyin biz arkanızdayız” talimatını alınca kararı verdiler. Peki beyler görelim bakalım. Saray mı büyük yoksa halk mı büyük. Saray mı büyük halk mı büyük göreceğiz. Bütün yurttaşlarımıza çağrı yapıyoruz, gerekiyorsa sokak sokak, mahalle mahalle, atölye atölye ve kapı kapı gezeceğiz. Onlar zannediyor ki bütün medya elimizde, 3 gün sonra bunu kimse hatırlamayacak. Hayır, gerekiyorsa teker teker yurttaşlara ulaşacağız ve bu hukuksuzluğu, Türkiye’de yaşayan her yurttaşı tehdit eden bu hukuksuzluğu tanımadığımızı söyleyeceğiz.

‘ANAYASA AYAKLAR ALTINA ALINMIŞTIR’

Avukat arkadaşlarım, hukukçular sonuna kadar mücadelelerine devam edecekler. Biz de bu ülkede milyonlarca olduğuna emin olduğumuz onurlu yurttaşlarımızla konuşacağız. Şimdi buradan ayrılacağız ve TİP Merkez Yürütme Kurulu toplanacak. Bu konunun sadece bizimle alakalı olmadığını biliyoruz. Yarın sabah bir taraftan hukukçu arkadaşlarımız görevlerini yaparken, bizler de yurttaş hakkından yana olan bütün siyasi partilerle ortak bir değerlendirme yapma çağrısında bulunuyoruz. Şu anda Anayasa’yı ayaklar altına alma girişimine karşı hep birlikte bir direniş çağrısıdır.

Bu ülkenin geleceğinden kaygı duyan tüm yurttaşlarla birlikte karşı geleceğiz. Ne yaparlarsa yapsınlar asla teslim olmayacağız. Söz veriyoruz, asla teslim olmayacağız.”

Kaynak: TELE1