Can Atalay kararı protesto edildi: Milletvekilliği enkazdan çıkan halkın mücadelesiyle kazanıldı

Yayın tarihi: 30 Ocak 2024 Salı 7:30 pm - Güncelleme: 31 Ocak 2024 Çarşamba 1:00 am

AKP MHP eliyle yapılan yargı darbesinin ardından Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü. Yurttaşlar, kararı sokağa çıkarak protesto etti.

Türkiye İşçi Partisi(TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Anayasa Mahkemesi’nin(AYM) hakkında iki kere hak ihlali kararı vermesine rağmen Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin mahkumiyet kararı TBMM’de okunarak milletvekilliğinin düşürülmesi çok sayıda ilde protesto edildi.

İSTANBUL

İstanbul’da başta CHP ve TİP olmak üzere pek çok siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün çağrı yaptığı eylemin adresi Beşiktaş İskelesi oldu.

TİP Genel Başkan Yardımcısı ve önceki dönem Hatay Milletvekili Barış Atay, “Can Atalay avukattır, devrimcidir, öncelikle güzel bir insandır. Soma’da madende, Çorlu’da trende, Sakarya’da fabrikada; Hatay’da, Elbistan’da depremde katledilenlerin, Aladağ’da yakılan kız çocuklarının avukatıdır. Sizin canı dört duvar arasına hapsettiğinizi sanmanız, Can’ın niteliklerinden toz zerresi bile götürmez” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de, “Can Atalay’ın Milletvekilliğinin düşürülmesini tanımıyoruz. Bu karar anayasal düzene bir darbedir. Bu karar Türkiye’de demokrasiyi ortadan kaldırmaya yönelik bir girişimdir. Yüksek yargı organları suç işlemiştir. Ancak bu suca TBMM ortak edilmiştir. Bu topraklarda 150 yıla yakın bir anayasa deneyimimiz var. Saray iktidarı Türkiye’yi çoklu bir kriz ortamına sürüklemiştir” şeklinde konuştu.

Eylemde konuşma yapan SOL Parti PM üyesi Alper Taş ise şu açıklamalarda bulundu:

“Hatay halkının iradesi Türkiye Büyük Millet Meclisinde gasp edildi. Bugün egemenlik Erdoğan ve Bahçeli’nindir. Ey Erdoğan, Ey Bahçeli Can Atalay vekillikle doğmadı vekillikle ölmeyecek. Bu iş vekillikle başlamadı, vekillikle de bitmeyecek. Bizler vekillikle doğmadık, vekillikle ölmeyeceğiz.”

ANKARA

TİP Ankara İl Örgütü’nün düzenlediği basın açıklamasında konuşan TİP Ankara İl Başkanı Fırat Çoban, Can Atalay’ın depremzede Hatay halkının oylarıyla seçildiğini ve bu kararın Hatay halkının iradesini tanımamak olduğunu söyledi.

Fırat Çoban şu ifadeleri kullandı:

Can Atalay’ın milletvekilliği bizatihi Hatay halkının emekleriyle ilmek ilmek, enkaz altından çıkan bir halkın mücadelesiyle kazanılmıştır. Ne bu ülkenin hukuk dairelerine çökmüş çetelerin aldığı kararlar, ne dün Fethullahçılara bugün Saray’a kölelik edenlerin okuduğu kararlar bu gerçeği değiştiremeyecek. Can,Hatay halkının milletvekili. Şimdi bize yoldaşımız içerdeyken tüm mücadele arkadaşlarımıza bir görev düşüyor. Biz Can’a yaptırmadıkları o milletvekilliği görevini üstlenmek durumundayız.”

DENİZLİ

Denizli’de yapılan eylemde de Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine tepki gösterilerek, “Ferman Sarayın, Sokaklar Bizim, Can Atalay Halkındır!” denildi.

KONYA

Konya Gedavet Parkı önünde düzenlenen basın açıklamasıyla da Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi protesto edildi.

Açıklamada, “Biz Saray’dan, iktidarlardan, patronlardan büyüğüz. Saray yargısı değil halk iradesi kazanacak!” denildi.

ADIYAMAN

Adıyaman’da da Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine karşı Saat Kulesi önünde bir basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada, “Biz Saray’dan, iktidarlardan, patronlardan büyüğüz. Saray yargısı değil halk iradesi kazanacak!” denildi.

ŞANLIURFA

Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi Şanlıurfa Rabia Meydanı’nda yapılan eylemle protesto edildi.

Eylemde, “Biz, Saray’dan, iktidarlardan, patronlardan büyüğüz. Can Atalay er ya da geç esir tutulduğu o dört duvar arasından çıkacak. Hatay halkı vekiline kavuşacak” ifadelerine yer verildi.

MERSİN

Mersin’de düzenlenen eylemde ise Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin Anayasa’ya aykırılığına işaret edildi.

Eylemlerde “Kararınız da, saray yargınız da yok hükmündedir. Esas olan Hatay halkının iradesi ve seçilmiş milletvekillimiz Can Atalay’ın haklı mücadelesidir. Vazgeçmeyeceğiz!” denildi.

TEKİRDAĞ

Can Atalay’ın milletvekilliğinin Anayasa’ya aykırı biçimde düşürülmesi Tekirdağ’da düzenlenen eylemle de protesto edildi.

 

TİP Ankara İl Başkanı Fırat Çoban, “Can Atalay’ın milletvekilliği bizatihi Hatay halkının emekleriyle ilmek ilmek, enkaz altından çıkan bir halkın mücadelesiyle kazanılmıştır. Ne bu ülkenin hukuk dairelerine çökmüş çetelerin aldığı kararlar, ne dün Fethullahçılara bugün Saray’a kölelik edenlerin okuduğu kararlar bu gerçeği değiştiremeyecek” dedi.

Kaynak: TELE1