Can Atalay için AYM’ye üçüncü başvuru: Şimdi ne olacak?

Yayın tarihi: 5 Ocak 2024 Cuma 2:12 pm - Güncelleme: 5 Ocak 2024 Cuma 2:15 pm

Can Atalay’ın avukatları iki hak ihlali kararının uygulanmasının ardından Anayasa Mahkemesi’ne üçüncü kez başvuruda bulundu. Peki şimdi ne olacak? Anayasa Hukukçusu İbrahim Kaboğlu anlattı…

Can Atalay’ın avukatı Akçay Taşçı, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyayı Yargıtay’a göndermesi üzerine ihlal kararını beklemeden yeniden AYM’ye başvuru yaptıklarını açıkladı.

Cumhuriyet’in haberine göre yeniden AYM’den bir hak ihlal kararı çıkacağını belirten Taşçı “AYM’nin kararını değiştireceğini sanmıyoruz” dedi. Taşçı, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de henüz karar vermediğini söyledi.

CHP Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Peki şimdi ne olacak, süreç nasıl işleyecek? TELE1’e konuşan Anayasa Hukukçusu İbrahim Kaboğlu süreci şöyle anlattı:

“Bir kere AYM’ye kararının uygulanmadığına dair üçüncü bir başvuruda bulunulması gerekiyor. İkincisi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru hazırlığına başlanmalı. Üçüncüsü de HSK’ya suç duyurusunda bulunmalı. AYM kararını uygulamayan yargıçlar yaptırım uygulanmalı. Özellikle 13. Ağır Ceza Mahkemesi için. Dördüncü de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na da Yüce Divan yolunun işletilmesi için başvurulmalı ve 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında disiplin soruşturması başlatmak gerekiyor.”

Prof. Kaboğlu: Kararı uygulamayan Yargıtay üyeleri için Yüce Divan süreci başlatılmalı

NE OLMUŞTU?

Gezi Davası tutuklusu Can Atalay TİP’ten Hatay Milletvekili seçilmesinin ardından “milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebi Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce reddedilmişti.

Bunun üzerine Atalay’ın avukatları yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Bu arada, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 12 Ekim’de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelemişti.

Anayasa Mahkemesi, 25 Ekim’de yaptığı toplantıda ise oy çokluğuyla Can Atalay’ın “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetmişti.

13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi bu karara da uymamıştı. Daire bir de kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Bunun üzerine Atalay’ın avukatları yine AYM’nin yolunu tutmuştu. AYM bir kez daha Atalay için hak ihlali kararı vererek, Yargıtay ve alt mahkemelerin kararı denetleme yetkisi bulunmadığına hükmetmişti. 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi de bu karara da uymamıştı.

Kaynak: TELE1