Can Atalay HSK ve TBMM’yi toplantıya çağırdı

Yayın tarihi: 31 Ekim 2023 Salı 12:07 pm - Güncelleme: 31 Ekim 2023 Salı 12:07 pm

AYM’nin “hak ihlali” kararına rağmen cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, HSK’nın soruşturma başlatmasını ve üyesi olduğu TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na konuyu araştırmak için toplantı yapma çağrısı yaptı.

Bireysel başvurusu sonrası Anayasa Mahkemesi’nin(AYM) hak ihlali verdiği tutuklu Türkiye İşçi Partisi(TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, söz konusu durumla ilgili Hakimler Savcılar Kurulu(HSK) ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) çağrıda bulundu.

Can Atalay, AYM kararının gereğini yapmayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında soruşturma yapması için HSK’dan soruşturma başlatmasını talep etti.

Atalay ayrıca, üyesi olduğu TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na mevcut durumun araştırılması gündemiyle toplanma çağrısı yaptı.

Can Atalay’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şu şekilde:

1- 25 Ekim günlü Anayasa Mahkemesi kararının yerine getirilmediği her bir dakikanın bu ülkede yaşayan herkesin hak ve özgürlüğünü korumakla yükümlü devletin niteliklerine zarar verdiği açıktır. Ancak “ikili devlet” anlayışını kabul etmiyoruz. Buna alışmayacağız.

2- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine neredeyse bir kılavuz açıklığında yazılan Anayasa Mahkemesi kararını, başka bir merciye “gereği için” göndermesinin açık hukuka aykırılığının HSK tarafından soruşturulmasını talep ediyorum.

3- Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasına ilişkin bir “irade” var ise bu iradenin 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanına ait olamayacağı açık olduğundan hukuka bağlı olmayan Devlet hayalinin sahipleri kimlerdir?

4- Üyesi olduğum TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu yargı kararıyla oluşan hak ihlalinin giderilmesi için verilen karara uyulmayarak ihlalin devam ettirilmesinin araştırılması başlıklı gündemle toplantıya davet ediyorum.

5- TBMM’yi yargının yerine geçerek karar verenlerin kim olduğunu araştırmaya ve Anayasal düzeni askıya almaya teşebbüs edenleri tespit etmeye davet ediyorum.”

Mahkeme AYM’nin Can Atalay kararına uymadı! Heyet adaleti Yargıtay’a pasladı