Büyükada davası bir kez daha ertelendi

Yayın tarihi: 19 Şubat 2020 Çarşamba 3:44 pm - Güncelleme: 19 Şubat 2020 Çarşamba 5:27 pm

Büyükada’da 5 Temmuz 2017 tarihinde yaptıkları toplantıya ilişkin insan hakları örgütlerinin temsilcisi 11 sanığın “Silahlı terör örgütüne üye olma” ve “Silahlı terör örgütüne yardım etme” suçlarından yargılandığı dava, sanık avukatlarının savunmalarını tamamlamadığı gerekçesiyle ertelendi. Duruşmada, savcının mütalaasına karşı sanıklar savunmalarını yaptı.

5 Temmuz 2017’de İstanbul Büyükada’daki bir otelde insan hakları savunucularının düzenledikleri, “İnsan Hakları Savunucularının Korunması Dijital Güvenliği” başlıklı toplantı basan polis, 10 insan hakları savunucusunu gözaltına almıştı. Gözaltına alınan 8 hak savunucusu tutuklanmış, ardından 25 Ekim 2017’de görülen ilk duruşmada ise tümü serbest kalmıştı. İlk duruşmada, telefonunda ByLock bulunduğu iddiasıyla Haziran 2017’de tutuklanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nden Taner Kılıç’ın dosyasını da bu davayla birleştirmişti.

KARARIN AÇIKLANMASI BEKLENİYOR

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç’ın “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Veli Acu ve Günal Kurşun, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ile Helsinki Yurttaşlık Derneği’nden Özlem Dalkıran’ın da “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan yine 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenen dava da mahkeme heyeti davayı erteledi.

SALONA SIĞMADILAR

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Ahmet Şık, birçok elçilik görevlisi, çok sayıda yabancı gözlemci ve insan hakları savunucuların katıldığı duruşmanın yapıldığı salonun küçük olmasından dolayı bir çok kişi dışarıda kaldı. Saat 10.30’da başlayan duruşma da sanıklardan Taner Kılıç, Nejat Taştan, İlknur Üstün, Günal Kurşun ve Veli Acu önceki celse sunulan esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yapmak üzere hazır bulundu.

‘BYLOCK KULLANMIŞ OLSAYDIM TESPİT RAPORU GELİRDİ’

Duruşmada savunma yapan Taner Kılıç, iddia edilenin aksine telefonuna ByLock programını kurmadığını, uzman kişilerin raporlarıyla da bunun teyit edildiğini söyleyerek, “ByLock programını 15 Temmuz’dan önce adını bile duymamıştım. Bylock ile ilgili yapılan teknik tespitler yetersizdir. Yapılan yanlış tespitler sadece beni değil, Türkiye’de birçok kişiyi etkilemiştir. Terör örgütü üyesi olma suçlamasına delil olarak Bank Asya’ya para yatırmam gösteriliyor. 2014’de Bank Asya’ya para yatırma kampanyasında tam tersi olarak paramı çektim. Büyükada toplantısının suç teşkil eden bir durumu olmadığı çok aşikardır, biz insan hakları savunucuları toplumsal ahlakı yüksek, saygın insanlarız, bu davayla bizi itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar” dedi.

‘O ZAMAN KALIN’A DA DAVA AÇILMASI GEREKİYOR’

Günal Kurşun ise dava ile insan haklarının yargılandığını kaydederek, “Dava Büyükada davası olarak biliniyor ama bizim 10-15 yıldır yaptıklarımızın, insan haklarının yargılandığı bir davaya dönüştü. Savcı, ‘Zaman gazetesinde yazı yazarsan, bu örgüte üyesindir’ demek istiyor. O zaman savcının şu an Cumhurbaşkanı sözcüsü olan İbrahim Kalın’a da dava açması gerekiyor. O da bu gazetede yazı yazdı, eğer ücretsiz yazmamış ise o da para aldı. Bizler sadece insan haklarını savunuyoruz, bunun karşılığında hiçbir şey almıyoruz ve sayımız da az. Burada kokteyl bir örgüt ile olamayacak bir şekilde yargılanıyoruz. Bizler yalnızca kendi insan hakları örgütlerimizin üyeleriyiz. Bu ülkenin gurur duyması gereken insanlarıyız. Beklentimiz rahat bırakılmamız, işimizi yapmamıza izin verilmesi” ifadelerinde bulundu.

‘İNSAN HAKLARINI SAVUNDUĞUM İÇİN YARGILANIYORUM’

Veli Acu’da beraatini talep ederek, “Bir davada yargılanan kuzenim ile görüşmem, konuşmam suç ise bu salonda oturan herkese soruşturma açılması gerekir. Çünkü hepsinin benimle iletişimi var. Suçların ve cezaların şahsiliği ilkesine aykırıdır. İnsan haklarını savunduğum için yargılanıyorum” diye konuştu.

BERAATLERİNİ TALEP ETTİLER

Duruşmaya katılan diğer sanıklar da, savcının mütalaasındaki suçlamaları reddederek beraatlarını talep etti. Sanık avukatlarının bir kısmı da sırayla savunma yaparak sanıkların beraatlarını istedi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, sanıkların savunmalarını tamamlamasının ardından bir kısım avukatların savunmalarını tamamlamadığı gerekçesiyle duruşmayı 3 Nisan’a erteledi.

İDDİANAME

İddianamede, o dönem Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç hakkında “Silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla, diğer şüpheliler hakkında ise, “Silahlı terör örgütüne yardım etme” suçlamasıyla 7,5 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Sanıkların Adalet Yürüyüşü’nü kaosa çevirmeye çalışmak istedikleri, PKK, DHKP-C ve FETÖ terör örgütleriyle irtibatlarının bulunduğu ve bu örgütlere yardım kastıyla hareket ettikleri ileri sürülüyor. Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç, aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 11 sanığın yargılandığı Büyükada davasının tek tutuklu sanığı. İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilen 31 Ocak 2018 tarihli duruşmada tahliye edilen Kılıç’ın, savcılığın tahliyeye itiraz etmesi üzerine 1 Şubat 2018’de tekrar tutuklanmasına hükmedildi. Kılıç, 15 Ağustos 2018’de mahkemenin yaptığı aylık tutukluluk incelemesi sonucunda tahliye edildi. 27 Kasım 2019’da görülen duruşmada ise savcı esas hakkındaki mütalaasını vermiş, sanıklardan Taner Kılıç hakkında “Silahlı terör örgütüne (FETÖ/PDY) üye olma” suçundan, sanıklar Günal Kurşun, İdil Eser, Özlem Dalkıran, Nejat Taştan ve Veli Acu’nun ise “Silahlı terör örgütlerine (FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C) yardım etme” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisleri istendi. Diğer 5 sanığın ise beraatları talep edildi.