‘Büyük resmi görün! İki faiz indirimi daha olacak’ uyarısı

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2022 Pazartesi 10:49 am - Güncelleme: 22 Ağustos 2022 Pazartesi 11:35 am

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, geçtiğimiz hafta faiz indirimi yapan Merkez Bankası’nın en az iki faiz indirimi daha yapacağını iddia etti.

Ekonomist Alaattin Aktaş, Dünya Gazetesi’ndeki yazısında, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin bir konuda haklı çıktığını ifade ederek, “Ne demişti Nebati: “Politika faizini önemsizleştirdik.” Haklı, politika faizinin yüzde 14 olmasıyla 13 ya da daha düşük olması arasında ekonomiye etki yönüyle çok fark var mı artık; yok!” ifadelerini kullandı.

Bankalar karlarını 4 kat arttırdı

Aktaş yazısının devamında ise en az iki faiz indirimi daha beklediğini belirtti. Aktaş’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Ama düşük faizin söylem ve etkileme gücü olarak çok büyük etkisi var ve bu kullanılacak.

Muhtemeldir ki en geç aralık ayında bir faiz indirimi daha gelecek. Bunu ocak ayında bir indirim daha izleyebilir. Aralık ve ocak olarak tahmin ettiğim indirimler daha da öne çekilebilir.

3 Şubat 2023 Cuma günü yapılacak konuşmayı şimdiden şuraya bırakalım:

“Faiz indikçe enflasyonun da ineceğini söylemedik mi, söyledik. Bize burun kıvıranlar oldu. Sonuç! İşte bakın iki aydır enflasyon nasıl iniyor. Önümüzdeki dönemde faizi aşağı çekmeye devam edeceğiz ve enflasyonun daha da gerilediğini hep birlikte göreceğiz.”

Aralık ayındaki yüzde 13.58’lik ve ocaktaki yüzde 11.10’luk enflasyon gözetilerek faiz indirimi yapılacak ve bu oranların devreden çıkmasıyla yıllık enflasyonda yaşanacak gerileme işte bu faiz indirimlerinin sonucu gibi anlatılacak.

Bu faiz indirimleri ve bu indirimler sayesindeymiş gibi gösterilecek enflasyon düşüşü“satılmadan, kullanılmadan” erken seçime gitmek… Böyle bir avantaj malzeme yapılmadan erken seçime gidilir mi? İşte bu yüzden ilkbahardan önce bir seçime hiç ama hiç ihtimal vermiyorum”

Vergiler asgari ücret zammını yuttu!