Mısır’ın Giza kentinde yer alan Büyük Piramit’te gizli bir koridor keşfedildi. Keşfin yeni başka bulguların önünü açabileceği belirtildi.

Mısır’ın başkenti Kahire yakınlarındaki Giza’da yer alan Büyük Piramit’te gizli bir koridorun keşfedildiği bildirildi. Dokuz metre uzunluğunda ve iki metre genişliğindeki tamamlanmamış koridorun piramidin ana girişinin arkasında olduğu bildirildi. Bu keşfin yeni başka bulguların önünü açabileceği kaydedildi.

Euronews’te yer alan habere göre, Mısırlı yetkililer koridorun piramidin yedi metre aşağısındaki ana girişe ya da piramitte henüz keşfedilmemiş başka bir oda ya da mekana olan ağırlığını hafifletmek için inşa edilmiş olabileceğini tahmin ediyor.

DW Türkçe’nin haberine göre uzmanlar, Büyük Piramit’te 19’uncu yüzyıldan beri böyle bir keşif yapılmadığını belirtti.

Boşluğu bulan ScanPyramids proje ekibi bu keşfi kozmik ışın görüntüleme tekniği kullanarak yaptı. Keşif, bu yönüyle bilim dünyasında, arkeolojide modern parçacık fiziğinin işlevselliğini kanıtlaması açısından önemli bir adım olarak yorumlandı.

Arkeologlardan korkutan keşif!

‘BU BİR İLK’

Projenin mimarlarından Mehdi Tayoubi, “Bu bir ilk” ifadesini kullanarak, ”Bir ya da birden fazla yapıdan oluşuyor olabilir. Bir başka Büyük Galeri de olabilir. Bir oda olabilir, her şey olabilir” dedi.  Tayoubi, boşluğun piramidin inşasından itibaren gizli tutulduğunu düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Nasıl inşa edildiklerine ilişkin hâlâ bir görüş birliği bulunmayan Giza Piramitleri’nde yapılan her keşif uzmanlar açısından büyük önem taşıyor.

Bu piramitlerden 140 metre yüksekliğindeki Büyük Piramit, 4’üncü Hanedanlığın 2’nci Firavunu Khufu ya da bilinen adıyla ”Keops” adına yaptırılmış olması nedeniyle ”Keops Piramidi” olarak da anılıyor.

Dünyanın yedi harikasından biri sayılan Büyük Piramit, Firavun Khufu ya da Keops döneminde, milattan önce 2560 civarında bir anıt mezar olarak inşa edilmişti.

146 metre olan piramitin kulesi 1889 yılında Paris’te inşa edilen Eyfel Kulesi’ne kadar insanoğlu tarafından inşa edilen en yüksek yapı olarak tarihe geçti.

Kahire yönetimi son dönemde eski Mısır uygarlığına dair araştırmaları çeşitli bilimsel yöntemlerin yardımıyla incelemeye yoğunlaştı.

Covid-19 döneminde turizmin baltalanması nedeniyle önemli gelir kaybına uğrayan ülke yeni keşiflerle kamuoyunun ilgisini canlı tutmayı amaçlıyor. Ancak kazı telaşının akademik çalışmalardan çok basının ilgisini çekecek bulgulara öncelik verdiği için sıklıkla eleştirilere hedef oluyor.

Mühendis Korkut Küçükcan davasından keşif kararı çıktı! “Sanıklar tanık oldu”