“Büyük müteahhitlere dövizli garantileri düzenli ödeyen iktidar, medikal firmalarına ağır dayatmalar getirdi”

Yayın tarihi: 5 Ekim 2020 Pazartesi 9:51 am - Güncelleme: 5 Ekim 2020 Pazartesi 9:52 am

Sözcü yazarı Çiğdem TOKER, Çiğdem TOKER, kamu hastanelerinin, ilaç ve tıbbi cihaz alanında tedarikçilere 400 günden fazladır ödeme yapmamasıyla ilgili, ‘Hazine’nin gücü medikal firmalarına mı yetiyor?’ başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Çiğdem Toker, kamu hastanelerinin, ilaç ve tıbbi cihaz alanında tedarikçilere 400 günden fazladır ödeme yapmamasıyla ilgili, “Büyük inşaat müteahhitlerine, ‘ticari sır’ diye halktan saklanan Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) sözleşmeleriyle milyarlık dövizli garantileri tıkır tıkır ödeyen, onlardan devletin hakkı olan alacaklarını tahsil etmeyen AKP iktidarı, sıra medikal firmalarına geldiğinde ödememe, zorlu şartlar dikte etme hakkını kendinde görüyor” ifadesini kullandı.

Toker, “Büyük inşaat müteahhitlerine, ‘ticari sır’ diye halktan saklanan Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) sözleşmeleriyle milyarlık dövizli garantileri tıkır tıkır ödeyen, onlardan devletin hakkı olan alacaklarını tahsil etmeyen AKP iktidarı, sıra medikal firmalarına geldiğinde ödememe, zorlu şartlar dikte etme hakkını kendinde görüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Tıbbi cihaz ve malzeme satan şirketlerin devlet birikmiş borcunu ödemediği için zaten darboğazda olduğunu vurgulayan Toker, “Üzerine Covid-19 da gelince kredilerle güçlükle ayakta duran pek çok şirketin bilançoları iyice bozuldu” düşüncesini dile getirdi.

Toker, yazısına şöyle devam etti:

MEDİKALCİ FERAGAT ETSİN

“İktidar, medikal cihaz/malzeme sağlayan şirketlere ‘Alacağından şu kadar feragat et, dava açma, kalan borcu şu kadar vadede ödeyeyim’ diyor. Marmara Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçileri Derneği kamunun ihtiyacı için fedakarca çalıştıkları vurgusuyla şöyle diyor:

‘Söz konusu karar derneğimizin (…) mesai, emek, özkaynak ve alın teri ile üretilen ve ödeyiciye teslim edilen her türlü mal ve hizmetin taraflarca üzerinde evvelce mutabık kalınan ücretlere sadık kalınarak üreticiye/hizmet sağlayıcıya ödenmesinin insan haklarının temeli ve ticaretin gereği olduğu” konusundaki görüşü ile kesinlikle örtüşmemektedir.’ ”

YÜZDE 6 İLE YÜZDE 25 ARASI

“Hazine, ilaç ve medikal şirketlerinden, ‘feragatname’ ve indirimi bir arada istiyor. Elime ulaşan örnek, Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nden. Medikal şirketleri dava açmış, icra takibi yapmışlarsa hepsini geri alması ve dava açmama taahhüdünde bulunmaları isteniyor. İlaç borçları için alacaklı şirketten istenen indirim, yüzde 6. Kalan tutarın yüzde 40’ı ekim ayında, kalan yüzde 60 da ocak ayında ödenecek. Tıbbi malzeme borçları için de alacaklı şirketten yüzde 25 indirim isteniyor. Kalan tutarın yarısı ekim ayında kalan yarısı Ocak 2021’de ödenecek.

Böyle olur yepyeni YEP’in dengelenmesi.”

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN