Burdur’da şebeke suyuyla bahçe tarla sulamak, araç ve halı yıkamak yasaklandı

Yayın tarihi: 7 Nisan 2023 Cuma 12:45 pm - Güncelleme: 7 Nisan 2023 Cuma 12:45 pm

Burdur’da içme suyuyla araç, halı ve benzeri malzeme yıkamak, bahçe ve tarla sulamak, iş yeri ve binaların kaldırımlarını yıkamak yasaklandı.

Son yıllarda su varlığının önemli kısmını kaybeden ve kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan Burdur Gölü’yle gündeme gelen Burdur’da bu kez de içme suyu sıkıntısı baş gösterdi. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, yaptığı açıklamada, geçmişte ‘Göller Yöresi’ olarak anılan bölgedeki birçok gölün kaybedildiğini, Burdur Gölü başta olmak üzere çevredeki diğer göllerde yaşanan kuraklığın yanı sıra bu yıl içme suyunda önemli sorunla karşı karşıya olduklarını, bu ayki meclis toplantısında içme suyuyla ilgili önlemler alacaklarını söyledi.

Başkan Ercengiz’in açıklamalarının ardından Burdur Belediye Meclisi’nin nisan ayı toplantısında konu gündeme geldi. Toplantıda Başkan Ali Orkun Ercengiz tarafından gündeme ek madde olarak sunulan önergeyle belediye mücavir sınırları içerisinde içme suyu şebekesini kullanarak araç, halı ve benzeri malzeme yıkamanın, bahçe ve tarla sulamanın, iş yeri ve binaların kaldırımlarını yıkamanın yasaklanması kararı görüşüldü.

‘VATANDAŞ FARKINA VARSIN İSTİYORUZ’

Konuyla ilgili olarak meclis üyelerine bilgi veren Başkan Ali Orkun Ercengiz “Malumunuz geçen yıl içme suyunda sorun yaşadık. Alacağımız kararın içme suyumuzun çok sorumsuz şekilde kullanılmasına belki bir önlem olur diye düşünüyoruz. Vatandaşımız içme suyunun hangi koşullarda nasıl sağlandığını ve ne kadar zorlandığımızın biraz da farkına varsın istiyoruz. Çünkü bir ton suyun bedeli belki 7- 8 lira ama bu rakam inanın şu anda suyu çeşmeden akıtma maliyetlerimiz değil. Sadece maliyet hesabı değil, havzamızın yer altı su kaynakları hızla azalıyor. Başka bir su kaynağımız yok şu anda. Bu yıl önemli bir susuzluk sorunu yaşayacak ülkemiz. Kuraklık haritasını zaman zaman Meteoroloji Genel Müdürlüğü yayınlıyor. Bölgemiz maalesef aşırı kuraklık çeken bölgelerden bir tanesi. Birkaç gündür yağmur yağıyor. Çok mutlu oluyorum. İnşallah bahar aylarında daha fazla yağış alır ve yazın bir su sorunu yaşamayız. Önlemler alıyoruz, yeni sondajlar yaptırıyoruz ama yer altında ne kadar su kaldığını kestiremiyoruz. Bu nedenle de zabıtamızdan bu konuda bir yönetmelik güncellemesi yaparak, caydırıcı olması adına; amacımız ceza kesmek değil, vatandaşımızda bir duyarlılık oluşturma adına böyle bir gündem maddesini aldık” ifadelerini kullandı.

Daha sonra yapılan oylamada gündem maddesi bir çekimser oya karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.