Bu da Bitcoin tosuncuğu! Çaldığı 50 bin Bitcoin’den çalınınca ihbar etti 10 yıl sonra yakalandı

Yayın tarihi: 28 Ekim 2023 Cumartesi 2:25 pm - Güncelleme: 28 Ekim 2023 Cumartesi 2:30 pm

Jimmy Zhong, 2009 yılında tam 50 bin Bitcoin çaldı. Bu Bitcoinlerin değeri zamanla 3 milyar doların (Yaklaşık 85 milyar lira) üzerine çıktı. Malikaneler, evler, yatlar, uçaklar aldı, yıllarca çılgın partiler yaptı. Müthiş bir lüks hayat yaşamaya başladı. Ancak, 10 yıl sonra kendi Bitcoinlerinden çok küçük bir kısmı (Sadece 150 bitcoin) çalınınca, hırsına yenildi ve ihbar etti. Bu da lüks hayatını sonu oldu. Zhong şimdi hapiste, 3 milyar dolar da ABD devletine kaldı.

Çiftlikbank dolandırıcısı “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın‘ın lüks yaşamını hatırlatan bir vaka da Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ortaya çıktı. Bu dolandırıcılık değil bir kripto para hırsızlığıyla yaşanan lüks bir hayat. 10 yıl sonrası yakalanmasının hikayesi ise, hırsızın, çaldığı kripto paradan çaldırması ve bunu ihbar etmesi üzerine başladı.

CNBC’de Eamon Javers ve Paige Tortorelli imzasıyla yayınlanan haberde, araştırmacıların hırsızı kripto para soygunuyla nasıl ilişkilendirdiğini gösteren daha önce hiç görülmemiş görüntüler yayımlandı. İşte bu müthiş hikaye 10 yıl sonra bir ihbarla ortaya çıktı.

BAŞINA GELECEKLERİ BİLSE İHBAR EDER MİYDİ?

2012 yılında Silk Road adlı yasadışı bir karanlık web pazarından 50 bin bitcoin çalındı. Çalınan bitcoinin değeri zamanla 3 milyar doların üzerine çıktı. Yıllarca kripto para dünyasının en büyük gizemlerinden biri olarak kaldı. Tarihin belki en başarılı soygunuydu. Çünkü ne hırısızın o olduğu biliniyordu ne de bu hırsızlığı nasıl yaptığı.

Georgia Üniversitesi mezunu Jimmy Zhong’un evinden kripto para biriminin çalındığı bildirildi. Zhong’un çevresi incelendi, fakat şüpheli bulunamadı. Özel dedektif Robin Martinelli, Zhong’un evinin güvenlik kamerası görüntülerini inceleyerek başladığı soruşturmada, şüpheli birini tespit etti.

13 Mart 2019 gecesi gelen 911 yardım çağrısı, Atina-Clarke İlçesi Polis Departmanının şimdiye kadar karşılaştığı hiçbir şeye benzemiyordu.

Arayan, yerel bir parti çocuğu olan ve Atina’daki eğlence mekanlarını sık sık ziyaret eden, sosyal medya sayfasında paylaştığı lüks hayat fotoğraflarıyla dikkat çeken Georgia mezunu 28 yaşındaki Jimmy Zhong’du. O kasabanın diğer zenginleri gibi değildi; Zhong aynı zamanda alışılmadık derecede sağlam bir dijital ev gözetim sistemine sahip bir bilgisayar uzmanıydı.

‘PANİK ATAK YAŞIYORUM’ DEYİNCE AMBULANS GÖNDERMEYE KALKTILAR

Zhong, 911 memuruna “Panik atağı yaşıyorum” dedi. Zhong, sevk görevlisinin ambulans teklifini geri çevirdi ve durumu açıklamaya başladı; “Bitcoin yatırımcısıyım. Evime hırsız girdi, bitcoinlerimi çaldı” dedi.

İşte bu ihbar 10 yıl süren insan avına son verecek ve kripto çağının en büyük suçlarından birinin düğümünü çözecek ilk hamle oldu.

Zhong’un kış akşamı yaptığı acil çağrı, araştırmacıları Bitcoin’in ilk günlerine kadar uzanan uzun bir dijital yola sürükledi ve kripto para birimlerinin yaratılmasından sorumlu bilgisayar korsanları ve kodlayıcılar evreni hakkında karanlık bir gerçeği ortaya çıkardı. Kahramanların ve kötü adamların yer değiştirdiği, hatta aynı kişiler olabileceği bir dünya.

911 çağrısında Zhong’un evindeki hırsızlıkla ilgili bir şüpheli ortaya çıkmadı. Atina polisi ilk kripto vakalarından biriyle uğraşıyordu ve karanlık yeraltı dünyasına aşina değildi ve davada ilerleme kaydedemedi.

ÖZEL DEDEKTİFE BAŞVURDU

Bunun üzerine Zhong, özel dedektif Robin Martinelli’ye başvurdu. Eski bir şerif yardımcısı özel dedektif olan Martinelli, kripto konusunda uzman olmaktan çok uzaktı. Martinelli,
Zhong’un evinin sağlam gözetim video arşivini inceleyerek başladı. Suç gecesinin görüntülerine bakan Martinelli, ince bir erkek figürü gördü.

Şüpheli, Zhong’un evinde yolunu biliyor gibi görünüyordu, bu da Martinelli’nin onun bir arkadaş olduğuna ya da en azından Zhong’un bitcoin zulasıyla övündüğünü duymuş biri olduğuna inanmasına neden oldu. Martinelli videodan şüphelinin boyunu ve hatta ellerinin boyutunu belirleyebildi.

Soruşturmasına Zhong’un arkadaşlarını gözetim altına alarak, onları evlerine ve Broad Street ve College Avenue üzerindeki şehir merkezindeki barlara kadar takip ederek başladığını söyledi. Arabalara takip cihazları yerleştirdi, sosyal medyayı araştırdı ve geçmiş araştırmaları yaptı. Martinelli sonunda özellikle Jimmy’den 150 bitcoin çaldığına inandığı bir şüpheli üzerinde karar kıldı. O zamanlar dijital para biriminin bu miktarı yaklaşık 600 bin dolar değerindeydi.

‘JİMMY HIRSIZIN ARKADAŞI OLDUĞUNA İNANMAK İSTEMEDİ’

jİMMY zHANG BİTCOİN

Jimmy Zhong bunu duymak istemediğini söyledi. Martinelli, “Birinin bu paranın nerede olduğunu bilmesi gerektiğini söylediğimde üzülürdü. Jimmy sevilmek istiyordu. Jimmy arkadaş istiyordu” dedi.

Martinelli arkadaş grubundan soğurken bile, arkadaş arayan tuhaf bir adam olarak algıladığı müşterisine ısınıyordu. “Jimmy iyi bir adamdı” dedi. Atina çevresindeki pek çok insan da onun hakkında aynı şeyleri düşünüyordu. Zhong, şehre çok miktarda para saçmasıyla biliniyordu. O, tüm bara pahalı içkiler ısmarlayan türden bir adamdı.

JET SKİLER, TEKNELER, STRİPTİZCİ DİREĞİ

Kampüs dışında, öğrenci konutlarının ve şehir merkezindeki üniversite barlarının yakınında mütevazı bir bungalovda yaşamasına rağmen, CNBC’nin incelediği mahkeme belgelerine göre Ritz Carlton, Plaza ve Waldorf Astoria gibi lüks otellerde kalıyordu. Louis Vuitton, Gucci ve Jimmy Choo gibi lüks mağazalardan alışveriş yaptı. Aralarında Tesla’nın da bulunduğu lüks arabalar kullanıyordu. Atina’dan kısa bir sürüş mesafesindeki Gainesville, Georgia’da iskelesi olan bir göl evi olan ikinci bir ev satın aldı. Burayı jet skiler, tekneler, striptizci direği ve içkiyle doldurdu.

Zhong görünürde hiçbir gelir kaynağı olmadan en iyi hayatını yaşıyordu. Herkesin bildiği kadarıyla aslında bir işi yoktu. Arkadaşlarına Bitcoin’e erkenden başladığını, teknolojinin ilk günlerinde binlerce madeni para çıkardığını söyledi. Zhong, insanlara, Bitcoin’in gizemli Satoshi Nakamoto ve çevrimiçi olarak anonim kripto yaratıcısına bağlı küçük bir geliştirici ekibi tarafından icat edildiği 2009 yılına kadar kriptoyla ilgilendiğini söyledi. Zhong, dağlar kadar para kazanıyordu ve savurganlığıyla dikkat çekiyordu.

Georgia mezunu ve gezideki arkadaşlardan biri olan Stefana Masic, CNBC’ye şöyle konuştu: “Jimmy’de gerçekten hiçbir sınır yokmuş gibi hissettim.”

JET KİRALADI HER ARKADAŞINA 10 BİN DOLAR VERDİ

Bitcoin Jimmy

Jimmy Zhong, Limuzin’in önünde iki kadınla birlikte

Arkadaşı Stefana Masic, Zhong’un yalnızca tüm biletleri ödemekle kalmadığını, aynı zamanda uluslararası uçuş için özel bir jet de kiraladığını söyledi. Masic, “Daha önce hiç özel uçmamıştım ve hiç bu kadar güzel bir Airbnb’de kalmamıştım. Ve Rodeo Drive’da Beverly Hills alışveriş çılgınlığı için her arkadaşına 10.000 dolar verdi. Bu parayı şehirde giyecek kıyafetlere, aksesuarlara ve süs eşyalarına harcadılar. Harikaydı çünkü normalde deneyimleyemeyeceğim birçok şeyi deneyimleme şansım oldu.”

Zhong, Los Angeles’ta takımına tezahürat yaparken, aynı şehirdeki IRS Kriminal Soruşturma biriminden küçük bir grup ajanın, geçmişi yıllar öncesine dayanan bir suçu titizlikle çözmeye çalıştıklarını bilemezdi.

MAHKEME BELGELERİ

Mahkeme belgelerine göre, müfettişlerin dikkatini çeken şey, 2012 yılında birisinin karanlık ağdaki Silk Road adlı bir siteden 50.000 bitcoin çaldığı bir hack olayıydı. Bu site, anonim alıcı ve satıcıların her türlü yasa dışı materyali takas ettiği ilk kripto pazar yerlerinden biriydi. Uyuşturucu, silah, pornografi ve insanların sır olarak saklamak istediği diğer şeylerle doluydu.

Mahkeme belgelerine göre, yıllar içinde Silk Road hacker’ı tarafından çalınan Bitcoin’in değeri 3 milyar doların üzerine çıktı. Müfettişler, tüm işlemlerin kamuya açık bir defteri olan blockchain üzerindeki para biriminin konumunu takip edebildiler. Ancak fonun yeni sahibinin kimliğini göremediler. Böylece, bilgisayar korsanının hesaptan hesaba para aktarmasını, bir kısmını soymasını ve bir kısmını da paranın kaynağını gizlemek için tasarlanmış kripto “karıştırıcılarına” aktarmasını izlediler ve yıllarca beklediler.

Sonunda, çalınan Silk Road varlıklarını içeren dijital cüzdanları takip eden blockchain analiz şirketi Chainalytic , hackerın küçük bir hata yaptığını gördü. Hesap sahiplerinin gerçek adlarını ve adreslerini gerektiren müşterini tanı süreçleri de dahil olmak üzere, yerleşik bankacılık kurallarına uyan bir kripto borsasına yaklaşık 800 dolar değerinde transfer yaptı.

MÜFETTİŞLERE PARTİ VAAT ETTİ

Hesap Zhong’un adına kayıtlıydı. İşlem, Zhong’un 911′i yerel polise aramasından altı ay sonra, Eylül 2019′da gerçekleşti. Bu tek başına Zhong’un hacker olduğunu kanıtlamak için yeterli değildi. Emin olmaları gerekiyordu.

Her iki kurumdaki kaynaklara göre IRS, bunun üzerine Atina-Clarke İlçesi Polis Departmanını aradı ve yardım istedi. Bundan sonra Thompson, IRS-CI özel ajanı Trevor McAleenan ve BlockTrace adlı bir siber istihbarat şirketinin CEO’su Shaun MaGruder ile güçlerini birleştirdi .

Müfettişler birlikte bir plan hazırladı. Bir hile kullanarak Zhong’a yaklaşıp, onun hakkında aradığı, bir hırsızın yüzbinlerce dolarlık Bitcoin’ini çaldığı suçu araştırdıklarını söyledi. Gerçekte, Zhong’u işlediğine inandıkları bir suç nedeniyle araştırıyorlardı. Gelirleri artık milyarlarca dolar değerinde olan bir suç.

MISIR KUTUSU İÇİNDE BİLGİSAYAR

Müfettişler, Gainesville’deki göl evinin kapısını çaldığında Zhong heyecanla kapıyı açtı. Polis memurunun ve iki uzmanın, çözülmemiş kripto vakasını çözmeye yardımcı olmak için orada olduğuna inanıyordu. Zhong, müfettişlere, “Eğer bunu benim için çözerseniz sizi bir partiye davet edeceğim” dedi.

Zhong, evine giren hırsızları yakalamak için delil aradığına inandığı müfettişleri içki dolu bir bar ve striptizci direğiyle donatılmış bodrum katına getirdi.

Zhong, bir kadını etkilemek için bir zamanlar nakit olarak 1 milyon dolar sakladığını söylediği metal bir kutuyu onlara gösterirken yakalandı. Tek kartlı bilgisayar araştırmacıları patlamış mısır kutusunun içinde buldu. Yeterli delili bulan müfettişler daha sonra mahkeme emriyle ve polislerle eve geldi.

Elektronikleri tespit etmek için eğitilmiş algılama köpeklerini kullanan McAleenan, bodrum katındaki bir fayansın altında betona gömülü bir kasa bulduklarını söyledi. Mahkeme belgeleri, kasanın değerli metaller, yığınla nakit para ve kripto paranın ilk yıllarında basılan fiziksel bitcoinleri içerdiğini söyledi. Ayrıca 2012 yılında Silk Road’un orijinal hacklemesinden elde edilen bitcoin içeren bir cüzdan da buldular.

O BİR OG (ORJİNAL GANGASTER)

Kanıtları incelerken müfettişler, Zhong hakkında başka bir şey keşfetti: Jimmy Zhong,  Kripto argosunda “orijinal bir gangster” diye kodlanan bir OG idi.

Araştırmacılar, Bitcoin’in icat edildiği yıl olan 2009′da Zhong’un, teknolojiyi geliştirmek ve mükemmelleştirmek için çalışan küçük bir grup ilk kodlayıcı arasında yer aldığını keşfetti. McAleenan, kendisinin o zamandan beri bitcoin topluluğunda ünlü olan diğer OG oyuncularından bazılarına göre daha küçük bir katkıda bulunduğunu söyledi. Ancak araştırmacılar onun orijinal bitcoin koduna katkıda bulunduğu ve ilk geliştiricilere “blockchain” boyutunun nasıl azaltılacağı gibi önemli konularda fikirler sunduğu sonucuna vardı. Başka bir deyişle, Bitcoin’in geliştirilmesinde yer alan bir bilgisayar korsanı, tüm zamanların en büyük Bitcoin hırsızlarından biri haline geldi.

LÜKS HAYATTAN CEZAEVİNE

Zhong elektronik dolandırıcılıkla suçlandı. Suçunu kabul ettikten sonra bir yıl bir gün federal hapis cezasına çarptırıldı. Şu anda 33 yaşında olan Zhong, cezasına 14 Temmuz 2023′ten bu yana Montgomery, Alabama’daki Federal Cezevi’nde.

Sonuçta Zhong çalınan Bitcoin’i elinde tutamadı. ABD hükümeti bu varlıklara el koydu. Yetkililer, hack mağdurlarının bitcoinlerini geri almak için başvuruda bulunmalarına olanak tanıyan bir süreç başlattı. Kimse bitcoinleri talep etmek için başvurmadı. Federal hükümet çalınan Bitcoin’i sattı ve geliri kasasına koydu. Gelirin bir kısmı muhtemelen yerel memurların olaydaki yardımları karşılığında Atina-Clarke İlçesi Polis Departmanı ile paylaşılacak. Zhong’un köpeği Chad bir arkadaşında kalıyor.

AVUKATI: HÜKÜMET 3 MİLYAR DOLAR KAR ETTİ

Zhong’un avukatı Michael Bachner CNBC’ye “Hükümet kesinlikle Jimmy’nin davranışından zarar görmedi. Jimmy madeni paraları çalmamış olsaydı ve hükümet gerçekten de onları (İpek Yolu operatörü Ross Ulbricht’ten) ele geçirmiş olsaydı, diğer madeni paralarda olduğu gibi iki yıl sonra 2014′te satarlardı. Bu noktada hükümet coin başına 320 dolardan yaklaşık 14 milyon dolar kazanırdı. Şimdi Jimmy’nin onlara sahip olması sayesinde hükümet 3 milyar dolar kâr elde etti”. dedi.

Jimmy Zhong’un ihbar ettiği ve kendisine karşı işlenen asıl Bitcoin hırsızlığına gelince, bu suç hiçbir zaman çözülmedi. Fail hâlâ serbest.