BRICS Afrika’ya gidiyor: Yeni birlik yeni üyelerle doldurulabilir

Yayın tarihi: 20 Temmuz 2023 Perşembe 7:08 pm - Güncelleme: 20 Temmuz 2023 Perşembe 7:08 pm

Okay Deprem

:

Güney Afrika Cumhuriyeti, 2023 BRICS Devlet Başkanları Zirvesi’nin arifesinde kapsamlı bir dizi entegrasyon faaliyeti başlatmış bulunuyor. Durban’da (Güney Afrika Cumhuriyeti kenti) bu son derece etkili uluslararası örgütün liderlerinin toplantısının arifesinde; sadece Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan değil, ama aynı zamanda Asya, Afrika, Orta Doğu ve Latin Amerika’nın yeni küresel ittifaka katılmayı planlayan birçok ülkesinden de genç politikacıların, toplumsal aktivistlerin ve girişimcilerin katıldığı bir gençlik zirvesi düzenlendi. Son zamanlarda politikacılar, uzmanlar topluluğu ve kitlesel medya tarafından BRICS’e gösterilen özel ilgi hiç de tesadüf değil, çünkü bu büyük organizasyon rekor bir sürede dev adımlarla; en cüretkâr beklenti ve tahminleri bile aşmak suretiyle, gayrı resmi bir kulüpten, küresel bir siyasi ve ekonomik blok olmaya doğru hızla ilerliyor. Bugün dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 43’ünün BRICS ülkelerinde yaşadığı ve toplam GSYİH açısından da Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya ve Güney Afrika’nın G7 ülkelerini çoktan geride bıraktığını önemle not etmek gerekiyor.

Sadece 14 yıl içinde BRICS dünya devi bir örgüt olmaya doğru ilerledi

BRICS örgütü 14 yıldan biraz daha az bir süre önce kurulmuş olmasına rağmen, hâlihazırda bir dizi etkili ve nüfuzlu kurum oluşturmasının yanı sıra, sayısız da ortak ekonomik ve insani yardım programını hayata geçirebildi. BRICS; G7, Avrupa Birliği (AB) veya NATO gibi siyasi, ekonomik ve askeri blokların aksine hem entegrasyon alanında hem de diğer ülke ve birliklerle etkileşim sahasında çok daha esnek bir çizgi izliyor. BRICS’in temelinde siyasi veya ideolojik doktrinerliğin ya da global egemenlik histerisinin mevcut olmaması, dünyanın güney bölgelerinden onlarca ülkeyi günümüzde söz konusu birliğe iştirak etme yönünde arzularını giderek daha açıktan dile getirme yönünde fazlasıyla motive ediyor. Cezayir, Bangladeş, Mısır ve Etiyopya gibi yoğun nüfuslu bölgesel güçlerin şimdiden BRICS’e katılmak için resmi başvuruda bulunmalarının yanı sıra; aralarında Arjantin, Endonezya, İran ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu en az bir düzine ülke de onların izinden gitmeyi planlıyor.

BRICK zirvesi öncesinde Rusya St. Petersburg’daki forumda gövde gösterisi yapacak

BRICS’in bugünden yarına daha fazla gelişmesi ve genişlemesi için özellikle önemli faktörlerden birisi olarak, ilgili organizasyonun Afrika ülkelerindeki güçlü etkisi öne çıkıyor. Bloğun kurucularından biri olan Güney Afrika Cumhuriyeti’nin kıta üzerinde fevkalade büyük bir ağırlığı olmasına ek olarak, Rusya ve Çin gibi ülkeler de geleneksel olarak birçok Afrika ülkesinde kuvvetli pozisyonlara sahipler. Henüz daha Avrupalı ​​sömürgecilerden kurtuluş döneminden itibaren Ruslar ve Çinliler, “Kara Kıta”daki ulusal kurtuluş hareketlerine olağanüstü çapta yardım temin etmişlerdi. Eski sömürgelerin bağımsızlıklarını kazanmasının ardından da, onlara modern işletmelerin kurulmasında; sağlık, eğitim ve ulaşım sistemlerinin oluşturulmasında ciddi ölçüde yardımları dokunmuştu. Şu anda Rusya ve Çin Afrika’daki etkilerini aktif olarak arttırırken, kıtanın devlet ve halklarına; terörizmle, açlık ve salgın hastalıklarla mücadelede hayati destek sağlıyor ve yerel ekonomilere de milyarlarca dolar yatırım yapıyorlar. Tam da bu noktada; BRICS liderlerinin ağustos ayında gerçekleştirecekleri toplantısının arifesinde Rusya’nın, çoğu Afrika ülkesinin devlet başkanının katılacağı, benzeri görülmemiş bir “Rusya-Afrika” zirvesi düzenleyeceğini belirtmek de oldukça önem arz ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bahsi geçen zirvede, Afrikalı meslektaşlarıyla birlikte ekonomik ve insani konuların yanı sıra, askeri-politik ve ekonomik gücü itibarla birleştiğinde şüphesiz birçok Afrika ülkesi açısından adeta bir mıknatıs haline gelecek olan BRICS platformunda işbirliği hususlarını da görüşmesine kesin gözle bakılıyor…