Boğaziçi Üniversitesi kayyum rektöre karşı yeniden ayakta

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2021 Pazartesi 1:07 pm - Güncelleme: 5 Ağustos 2022 Cuma 10:24 am

Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu’nun görevinden geri alınmasının ardından aynı yöntemle Prof. Dr. Naci İnci atandı. İnci’nin rektörlüğünü tanımayan öğretim üyeleri ve öğrenciler bir araya gelerek eylem yaptı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Naci İnci atandı. İnci’den önce yine aynı yöntemle üniversiteye atanan Melih Bulu aylarca protesto edilmişti. İnci de öğrenci ve öğretim üyelerinin üniversiteye rektör olmamasını istedikleri bir isim.

Bulu’yu görevinden alınıncaya kadar protesto eden öğrenciler, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle atanan kayyum rektör Naci İnci’ye karşı yeniden ayakta. İnci’yi protesto etmek için bir araya gelen akademistenler, “Kayyum atamasını kabul etmiyoruz” diyerek Kuzey Kampüs’ten Güney Kampüs’e kadar yürüdü.

Akademisyenlerin yürüyüşüne destek vermek isteyen öğrencilerin engel olunmak istendi. Öğrenciler, yine de eylemlerini sürdürdü.

BOĞAZİÇİLİLER SARIYER AKP BİNASI ÖNÜNDE EYLEM YAPAN ÖĞRENCİLER GÖZALTINA ALINDI

HABER TAKİBİ YAPAN GAZETECİ DE GÖZALTINDA

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye, Boğaziçi öğrencilerinin eylemini takip eden gazeteci Ozan Acıdere’nin de gözaltına alındığını duyurdu. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) tarafından savunulan Ozan Acıdere’nin GBT için Sarıyer Çayırbaşı Polis Merkezi’ne götürüldüğü öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Prof. Dr. Melih Bulu, AKP’li Cumhurbaşkanı kararıyla Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmıştı. Bulu’nun atanmasıyla birlikte başlayan eylemler, Bulu görevden alınana kadar sürdü. “Eylemler 6 ayda biter” diyen Bulu, atandığı gibi Erdoğan’ın kararıyla 15 Temmuz 2021’de görevinden alındı.

Bulu’nun görevden alınmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde görevli akademisyenler destekledikleri rektör adaylarını seçimle belirledi. Akademisyenler arasında yapılan oylamaya akademisyenlerin yüzde 82’si katıldı. Yapılan oylamada 17 rektör adayına destek çıktı. Oylamadan Bulu’nun yardımcıları Prof. Dr. Naci İnci’ye yüzde 95, Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu’na ise yüzde 93 karşı oy çıktı. Akademisyenlerin bütün çağrılarına ve protestolarına karşı 20 Ağustos 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bir kararla Boğaziçi Üniversitesi’ne Bulu’nun yardımcısı ve vekili Naci İnci’yi rektör olarak atadı.

 

 

Adalet Bakanlığı’ndan Boğaziçi savunması: Eşcinsellik haram, tutuklamalar hukuka uygun