Teknoloji

Boeing uydusu parçalara ayrıldı

Dünyanın yörüngesinde bulunan bir uydunun güç kaybı yaşadıktan sonra parçalara ayrıldığı bildirildi.

Dünya yörüngesinde bulunan büyük bir iletişim uydusu parçalandı. Avrupa, Merkez Afrika, Orta Doğu, Asya ve Avustralya'daki kullanıcılar bu durumdan etkilenirken, gezegenimiz yakınlarındaki büyüyen uzay çöpü de artmış oldu.

İLK RAPORALAR GÜÇ KAYBINI GÖSTERİYORDU

Intelsat 33e, Hint Okyanusunun 35 bin kilometre kadar üzerinde, ekvator çevresinde jeostatik yörüngede bulunan, geniş bant iletişim sağlayan bir uyduydu.  20 Ekim'de gelen ilk raporlar, Intelsat 33e'nin ani bir güç kaybı yaşadığını gösteriyordu. Yalnızca saatler sonra, ABD Uzay Kuvvetleri uydunun en az 20 parçaya ayrıldığını doğruladı.

NEDENİ BİLİNMİYOR

Uydunun parçalanma nedenine ilişkin kapsamlı analiz yürüttüklerini duyuran Intelsat, gözlem ve verilerin incelenmesi için uydunun üretici firması Boeing ve hükümet kurumlarıyla işbirliği içerisinde olduklarını açıkladı.Boeing ise olay hakkında açıklama yapmadı. Boeing'in ürettiği "IS-33e" iletişim uydusu, Ağustos 2016'da yörüngeye fırlatılmış ve Ocak 2017'de hizmet vermeye başlamıştı.

Intelsat, 19 Ekim'deki açıklamasında "iS-33e"nin arızalandığını ve Avrupa, Afrika ile Asya-Pasifik bölgelerindeki birçok müşterisinin bu hizmet kesintisinden etkilendiğini duyurmuştu.

BOEING SORUŞTURMASI

Uydunun üreticisi Amerikan şirketi Boeing, uzun süredir birçok sorunla karşılaşıyor. Şirket, iki ertelemenin ardından 5 Haziran'da iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğini ilk kez uzaya yollamıştı. Helyum sızıntısı tespit edilen mekikte yapılan incelemelere rağmen sorunun kaynağı bir türlü bulunamamış ve aracın Dünya'ya dönüşü 4 kez ertelenmişti.

Boeing'in arızalı kapsülüyle iki astronotu Dünya'ya geri getirmenin çok riskli olduğuna karar veren NASA, astronotların 2025 Şubat ayına kadar uzayda tutulacağını açıklamıştı.

Boeing ayrıca bir süredir çalışanlarının greviyle de gündemdeydi. Şirket, çalışanları ile zam konusunda anlaşmaya varamamış, zam teklifini kabul etmeyen 33 bin civarında çalışan 13 Eylül'de greve gitmişti. Boeing, eylül ayında işçilerinin greve başlamasının ardından maliyetleri azaltmak için işe alımları dondurma, seyahatleri durdurma ve zorunlu olmayan harcamaları askıya alma gibi önlemler almayı planladığını duyurmuştu.

Boeing Üst Yöneticisi (CEO) Kelly Ortberg, 12 Ekim'de çalışanlara gönderdiği mesajda, şirketin iş gücünü yüzde 10 azaltmayı planladığını bildirmişti.