BM askerleri KKTC askerini darbetti!

Yayın tarihi: 12 Eylül 2023 Salı 9:35 am - Güncelleme: 12 Eylül 2023 Salı 9:36 am

BM Barış Gücü askerleri, KKTC Güvenlik Komutanlığı askerlerine müdahale etmeye çalıştı. BM askerlerinin bir KKTC askerini darbettiği öğrenildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde(KKTC) Pile-Yiğitler Yolu çalışmasının engellenmesiyle başlayan gerginlik sürüyor.

Birleşmiş Milletler(BM) Barış Gücü askerleri, Lefkoşa’daki Yeşil Hat’a sınır olan bölgede KKTC Güvenlik Kuvvetleri(GKK) askerlerine müdahale etmeye çalıştı. BM askerleri bir KKTC askerini darbetti.

KKTC DIŞİŞLERİ BAKANI ERTUĞRULOĞLU: YANLARINA KALMAYACAK

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, BM’nin Pile-Yiğitler Yolu konusunda yaşananları hazmedemediğini, dolayısıyla agresifleşerek böyle bir tutum içine girdiğini kaydetti. BM Barış Gücü askerlerinin yaptıklarının kabul edilebilecek bir şey olmadığını söyleyen Ertuğruloğlu, “Gerektiğinde tepkimizi ortaya koyacağız. Bu, emin olun yanlarına kalmayacak.” dedi.

BM BARIŞ GÜCÜ: ASKERLERİMİZ YAPTIKLARINDAN SORUMLU TUTULUR

Ayrıca, konuyla ilgili olarak BM Barış Gücü de X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, “Tüm Barış Gücü askerlerinin en yüksek standartlarda hareket etme yükümlülüğü bulunuyor ve daima yaptıkları eylemden sorumlu tutulurlar. Kapsamlı bir soruşturma sonrasında uygun bir biçimde harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

KKTC’nin ara bölgedeki Pile köyünde yürüttüğü yol çalışmasının BM askerleri tarafından engellenmeye çalışılması bölgede tansiyonu yükseltmişti. Yol çalışmasına müdahale edince KKTC ile BM karşı karşıya gelmiş, arbede yaşanmıştı. Bölgeye gelen Türk askeri ise BM’ye ait araçları ve beton blokları bölgeden dozer yardımıyla kaldırmıştı. KKTC güvenlik güçlerinin BM askerlerini KKTC topraklarından Yeşil Hat’ta geri itmesi sonucu yaşanan gerginlik son bulurken, KKTC’li yetkililer Barış Gücü askerlerinin bölgeden ayrıldığını ve yol yapım çalışmalarının kaldığı yerden yeniden başladığını duyurmuştu.

BDDK’dan KKTC seyahatleri için taksit kararı