Bloomberg’den Erdoğan yorumu: Komplo teorilerini katlayarak Batı’yı suçlayacak

Yayın tarihi: 18 Haziran 2022 Cumartesi 3:34 pm - Güncelleme: 18 Haziran 2022 Cumartesi 4:22 pm

TELE1

ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg’de yayınlanan makalede Erdoğan’ın Batı ile ilişkileri değerlendirildi. Erdoğan’ın Batı’ya tavrının sertleşeceği ifade edilen makalede “Enflasyon ve para biriminin değer kaybının yükü altında ezilen Türkler, başkanları yerine ABD ve Avrupa’yı suçlamaya teşvik edilecek” denildi.

Bobby Ghosh’un kaleme aldığı makalede, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Batı ile ilişkilerini seçim çalışmalarına göre ayarlandığı söylendi. Makalede, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin gelecek Haziran’da yapılacağını ve iktidarını üçüncü on yıla yaymaya çalışacağını doğrulayarak Türkiye’nin kampanya sezonunu başlattı. Geçen hafta Ege liman kenti İzmir’de destekçilerine hitaben yaptığı konuşmada, ‘Şimdi Halk İttifakı’nın adayı olduğumu söylüyorum’ dedi. AK Parti ve milliyetçi MHP’nin iktidar koalisyonundan bahsediyordu” denildi.

“ERDOĞAN VE PARTİSİ KAMUOYU YOKLAMASINDA DÜŞÜŞE GEÇTİ”

Makalede şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye’nin müttefikleri ve rakipleriyle birlikte Türkler de 12 aylık kargaşaya karşı kemer bağlamak isteyebilirler. ABD ve Avrupa, Rus maceracılığını kontrol altına almak için Erdoğan’ın işbirliğine ihtiyaç duydukları bir zamanda Erdoğan’dan daha fazla karışıklık ve çelişkiye kendilerini hazırlamalı.

Erdoğan, çeride siyasi olarak savunmasız hale geldikçe Batı ile daha da kavgalı hale geldi. Serveti 2003’te Ankara’da yönetimi eline aldığı zamandan beri en düşük düşük seviyede. Kendisi ve partisi ekonomi politikaları ve pandemi yüzünden kamuoyu yoklamasında düşüşe geçti.”

Son anket! AKP ile CHP kafa kafaya

ERDOĞAN FAİZ ORANLARINI YÜKSELTME ÇAĞRILARINA İNATLA DİRENDİ

Liranın düşmesine ve enflasyonun yükselmesine rağmen, Erdoğan faiz oranlarını yükseltme çağrılarına inatla direndi. Türkiye yine bir kısır döngüye girdi. Bloomberg Economics’in yükselen piyasalar baş ekonomisti Ziad Daoud, ‘Yüksek enflasyon liranın zayıflamasına neden olarak daha da yüksek enflasyona yol açıyor. Faiz oranlarını yükseltmek bu döngüyü kırabilir, ancak bunun olması pek mümkün değil’ dedi.”

“İSRAİL’E YÖNELİK SÖYLEMİNİ YUMUŞATTI”

Makalede İsrail- Türkiye ilişkilerine “Erdoğan, Başkan Isaac Herzog ile kurduğu dostluk sayesinde, İsrail’e yönelik söylemini de yumuşattı” yorumu yapıldı.

ERDOĞAN’IN YUNANİSTAN ÇIKIŞI DA YORUMLANDI

Erdoğan’ın ABD ve Avrupa’ya yönelik söylemini şimdiden artırmaya başladığı söylenen makalede, “Geçen hafta genç Türklerle dikkatlice koreografisi yapılmış bir toplantıda Batı’yı yalancı ve güvenilmez olarak kınadı. Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki adaları silahsızlandırmasını talep ederek, “şaka yapmadığını” da sözlerine ekledi” ifadeleri yer aldı.

Erdoğan’dan Türkiye-Yunanistan gerilimini büyütecek konuşma

“TÜRKLER BAŞKANLARI YERİNE ABD VE AVRUPA’YI SUÇLAMAYA TEŞVİK EDİLECEK”

Erdoğan’ın batı konusundaki tavrını bir strateji olarak değerlendiren makalede, “Önümüzdeki aylarda Erdoğan’ın Batı’nın ikiyüzlülüğünün genel temaları üzerine inşa etmesini ve Türkiye’nin sıkıntılarının “küresel siyaset ve para baronları” tarafından kasıtlı bir kampanyanın sonucu olduğuna dair komplo teorisini ikiye katlamasını bekleyin. Enflasyon ve para biriminin değer kaybının yükü altında ezilen Türkler, başkanları yerine ABD ve Avrupa’yı suçlamaya teşvik edilecek.

Giderek daha katı bir retorik kullanmaya ek olarak, başkan Batı ile olan ilişkilerinde daha az işbirlikçi olacaktır. Bunu, NATO’nun genişlemesi konusunda taviz vermeyi reddetmesinde zaten görüyoruz: Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’ya itirazını ulusal güvenlik meselesi olarak çerçeveleyerek (onları Kürt teröristlere yataklık etmekle suçluyor) tehdidi abartıyor” denildi.

“BAŞKAN BİDEN VE AVRUPALI LİDERLER ERDOĞAN’IN NEREDEN GELDİĞİNİ ANLAMALI”

Bobby Ghosh’un makalesinde, “Başkan Biden ve Avrupalı ​​liderler için ne kadar sinir bozucu olursa olsun, Erdoğan’ın nereden geldiğini anlamalı ve buna göre hareket etmelidirler. Tehditler işe yaramayacak çünkü onlar sadece onun kahramanca meydan okumasına sebep olacaklar.
Yapabilecekleri en iyi şey, Türkiye’nin uzlaşmaya katılmaması halinde geçici çözümler üreteceklerini Erdoğan’a işaret etmek olabilir. Bu, NATO güçlerinin ittifak dışında İsveç ve Finlandiya için ayrı bir güvenlik mimarisi oluşturmasını gerektirebilir.” değerlendirmelerine yer verildi.

Flaş kulis bilgisi! “Erdoğan 15 Temmuz’da erken seçim çağrısı yapacak”