Erdoğan’dan Türkiye-Yunanistan gerilimini büyütecek konuşma

Yayın tarihi: 9 Haziran 2022 Perşembe 2:45 pm - Güncelleme: 9 Haziran 2022 Perşembe 4:17 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süredir devam eden Türkiye-Yunanistan gerilimini iyice artıracak açıklamalar yaptı. Erdoğan, “Adaları silahlandırmaktan vazgeçsinler, şaka yapmıyorum. Yunanistan’ı aklını başına alması konusunda tekrar ikaz ediyoruz, kendine gel” ifadelerini kullandı.

Efes-2022 Tatbikatı’na katılan Erdoğan, “Yunanistan’ı gayri askeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye çağırıyorum. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum” diye konuştu.

Erdoğan, “Gayri askeri statüdeki adaların çeşitli tatbikatlara dahil edilerek NATO ve üçüncü taraf ülkelerin de bu hukuksuzluğa alet edilmeye çalışılması sonu felaketle bitecek bir çabanın ötesinde bir anlama sahip değildir. Sayın Miçotakis herhâlde adalara turistik çıkarma yapıyor. Bununla bir yere varmak mümkün değil” dedi.

Erdoğan konuşmasında, “Esasen bu ülke kurulduğu tarihten beri hep birilerine sırtını dayayarak birilerinin hesaplarına alet olarak benzer hamleler yapmıştır. Yunanistan’ı tıpkı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hayallerden, söylemlerden ve eylemlerden uzak durması, aklını başına alması konusunda tekrar ikaz ediyoruz kendine gel. Türkiye Ege’deki haklarından vazgeçmeyeceği gibi adaların silahlandırılması konusunda uluslararası anlaşmaların kendisine tanıdığı yetkileri gerektiğinde kullanmaktan da geri durmayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Yunanistan önlem alıyor: Türkiye sınırına asker

Erdoğan’ın konuşmasının satır başları ise şöyle:

“Sınırlarımızı 30 kilometre derinliğinde bir güvenlik hattıyla koruma altına alma kararlılığımızı adım adım hayata geçiriyoruz.”

“Ülkemizin sınırları dibinde terör koridorları kurulmasına izin vermeyeceğiz, bunun için güvenlik hattımızın eksik kalan kısımlarını mutlaka tamamlayacağız.”

“Yunanistan’ı gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz.”

“Sayın Miçotakis herhalde adalara turistik çıkarma yapıyor. Bununla bir yere varmak mümkün değil.”

“Türkiye kimsenin hakkını, hukukunu çiğnemez ama kendi hakkını hukukunu da kimseye çiğnetmez.”

“Yunanistan’ı tıpkı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hayallerden ve eylemlerden uzak durması, aklını başına alması konusunda ikaz ediyoruz.Türkiye, Ege’deki haklarından vazgeçmez. Türkiye yetkileri gerektiğinde kullanmaktan geri kalmayacaktır”

“Türkiye Ege’de haklarından vazgeçmeyeceği gibi adaların silahlandırılması konusunda uluslararası anlaşmaların tanıdığı yetkileri kullanmaktan geri durmayacak”

Tartışma büyüyor! Miçotakis AB zirvesinde konuştu