Bloomberg HDP’nin aday kararını analiz etti! “Erdoğan’ın şansı azaldı”

Yayın tarihi: 23 Mart 2023 Perşembe 9:28 am - Güncelleme: 23 Mart 2023 Perşembe 9:30 am

Türkiye’de 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan genel seçimlere ilişkin geri sayım devam ediyor. Kritik dönemeç öncesinde yaşanan gelişmeler Türkiye’nin yanı sıra dünya basını tarafından da takip ediliyor. ABD merkezli Bloomberg, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için “Şansı azaldı” yorumunu yaptı.

Türkiye 14 Mayıs’ta sandığa gidiyor. Kritik seçim öncesinde Türk siyasetinde yaşanan gelişmeler, Türkiye’nin yanı sıra dünya basını tarafından da ilgiyle takip ediliyor.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bileşenleri Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), dün açıklama yaparak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağını duyurdu.

İttifakın kararını duyuranHDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “AKP iktidarının son yirmi bir yılda uyguladığı ekonomik ve sosyal politikalar hayatın her alanında büyük bir yıkım yaratmış; özgürlükleri kısıtlayan, baskı ve hukuksuzluklara dayalı uygulamalar sınır tanımamıştır. Yaşadığımız çoklu sorunlar, çözümsüzlük ve ağır bunalım her geçen gün derinleşmektedir. AKP-MHP iktidarı, toplumun bugününü çalmıştır ve yarınını da tehdit etmektedir” ifadelerini kullandı.

BLOOMBERG: ERDOĞAN’IN ŞANSI AZALDI

ABD merkezli haber ajansı Bloomberg genel seçimlere ilişkin yayımladığı analizde, HDP’nin cumhurbaşkanı adayı çıkarmamasının AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarını koruma şansını azaltacağı yorumunu yaptı.

Bloomberg’den Erdoğan yorumu! “Seçimler yaklaşırken kötüleşti”

‘ERDOĞAN’I KOLTUKTAN İNDİRME ŞANSINI ARTIRACAK’

Buldan’ın “tek adam iktidarına karşı kampanya yürüteceğiz” sözüne dikkat çeken analizde, bu kararın Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun şansını artıracağı belirtilirken, “ana muhalefetteki koalisyonun Erdoğan’ı koltuktan indirme şansını artıracak adım” denildi.

Yazıda, HDP’nin önceki seçimlerde kritik rol oynadığı ve 2019’daki belediye başkanlığı seçimlerinde hükümet yanlısı adayların oylarını engellediği anımsatıldı.

Analizde ayrıca Kılıçdaroğlu’nun HDP seçmeninin çoğu tarafından “Türkiye’de Kürt azınlığın haklarının korunmasına yardım edecek bir siyasetçi” olarak görüldüğü de kaydedildi. Yazıda, muhalefetin giderek artan birliğinin, depremler ve ekonomik kriz nedeniyle eleştirilerin hedefindeki Erdoğan’ın işini zorlaştırdığı yorumu yer aldı.