Bit Pazarı esnafı isyan etti: Gidip yarım tavuk döner yiyemiyorum

Yayın tarihi: 7 Mart 2022 Pazartesi 2:34 pm - Güncelleme: 7 Mart 2022 Pazartesi 3:18 pm

CHP’li Gürsel Tekin, Tuzla’daki Bit Pazarı’nı ziyaret etti. Bir esnaf satışlarından bir lira kazandığını belirterek, “Oraya gidip yarım tavuk döner yiyemiyorum” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul Tuzla’daki Bit Pazarı esnafının dertlerini dinledi. Çok küçük bir kâr ile çalıştıklarını anlatan esnaflar Gürsel Tekin’e karınlarını doyurmakta zorlandıklarını ifade etti.

Pazardaki bir esnaf elindeki ekmeği  Tekin’e göstererek, “Ekmeğimizi evden getiriyoruz, oraya gidip yarım tavuk döner yiyemiyorum. Bizi bu dertlerden artık kurtarsın birileri. Evde bir şey varsa, getiriyoruz yani. Vatandaş bir şey alamıyor ki. Markette 12,5 liralık çöp poşetini, ben 7 liraya satıyorum, ‘5 lira olmaz mı?’ diyor. Ben 1 lira kazanıyorum. Sürümden kazanmaya çalışıyorum. Yani 10 lira desem sekiz lira olmaz. Ne yapabilirim?” dedi.

“SİMİT OLMUŞ 4 LİRA, KARNIMIZI DOYURAMIYORUZ”

Pazardaki esnaf gençlerden biri ise “Biz veriyoruz en kral malları; 1 liraya, 2 liraya, 5 liraya, 10 liraya veriyoruz. Biz alamıyoruz dayı. Bıktık. Bu ne ya? Bir 1,5 milyonla (1,5 lirayla), 2 milyonla (2 lirayla) gidiyorum bakkaldan bir kuruş bir şey alamıyorum” dedi. Ekmeğe, simide ve poğaçaya da zam gelmesiyle zor durumda olduğunu belirten genç, “Simit olmuş 4 milyon (4 lira), karnımızı doyuramıyoruz, vallahi bıktık ya vallahi canımızdan bezdik diyorum sana. Bu bütün millet öyle, bütün insanlar öyle” dedi.

“ELEKTRİK FATURALARI NASIL?”

Gürsel Tekin’in, “Elektrik faturaları nasıl?” sorusu üzerine genç, “Benim sadece annem yaşıyor. Bir ayın içinde. Bir çamaşır makinesini belki üç dört günde bir elbisesi çıkarsa o. Buzdolabı bir tek, 250-300 lira kadına elektrik faturası gelmiş” diye konuştu.

“OĞLUM 3 ÜNİVERSİTE BİTİRDİ, GELİNİM ÖĞRETMEN, İKİSİ DE İŞSİZ”

Pazarda gelini ve oğluna destek olmaya çalışan kadın, “Oğlum yeni evli, üç tane üniversite bitirdi, gelinim öğretmen. Şu an ikisi de işsiz. Ben de emekliyim. Biz buraya çocuklarımıza destek olmak için geldik. İkisi de işsiz şu an” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

“KADIN OLAMADIK”

Pazardaki bir esnaf kadının “Kadın olamadık, ben isyan ediyorum. Destek yok, mücadele ediyoruz, bir ekmek parası için” sözlerine Tekin, “Her şeye rağmen yine kadınlar, Dünya Kadınlar Günü’nüzü kutluyorum” diyerek karşılık verdi.

“ÖTEKİ TÜRKİYE’DE MANZARA BÖYLE”

Esnaf ziyaretine ilişkin konuşan Gürsel Tekin, “Bugün ‘Bit Pazarı’na geldik. Eskiden, ‘Bit pazarına nur yağmış’ derlerdi. Şimdi bit pazarına tsunami vurmuş” dedi. Tekin şunları dile getirdi:

“İstanbul’un çeperlerindeki yoksul vatandaşlarımızın çoğu, ihtiyaçlarını karşılamak için buradalar. Gerçekten bu manzarayı gördüğünüzde bu manzarada Türkiye’de ekonominin ne durumda olduğunun fotoğrafını görebilirsiniz. Çocuklarımızın, gençlerimizin, yoksullarımızın, işsizlerimizin çoğu kendi ihtiyaçlarını burada karşılamaya çalışıyorlar.

Ama bugün en önemlisi ‘Dünya Kadınlar Günü.’ Kadınlarımızın yüklerinin ne kadar ağır olduğunu, çocuklarının ihtiyaçlarını temin etmek için ne büyük sıkıntılar çektiğini, özellikle küçük çocuğu olan kadınlarımızın özellikle mama gibi, bez gibi ihtiyaçların çok pahalı olduğunu gördük. Defalarca da bizim mücadelemize rağmen en azından burada ‘KDV’yi sıfırlayalım’ dememize rağmen onu da yapamadık. Öteki Türkiye’deki manzaralar bugün böyle.”

CHP’li Ayhan Barut’tan ayçiçek yağı krizine çözüm önerisi