Bir açıklama da Kız Kulesi’ni restore eden mimarlardan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’dan

Yayın tarihi: 5 Eylül 2022 Pazartesi 8:43 am - Güncelleme: 5 Eylül 2022 Pazartesi 8:43 am

Kız Kulesi hakkında çıkan görüntülere ilişkin bir açıklama da projede yer alan mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’dan geldi. Ahunbay, kulenin 2. Mahmut dönemindeki haline uygun olarak restore edileceğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyona alınan ve brandayla çevrilen Kız Kulesi’nin aon hali sosyal medyada gündem oldu. Brandanın arkasından geçen geminin gözükmesi “Kız Kulesi yıkıldı mı?” sorularını akıllara getirdi.

Görüntülerin ardından art arda açıklamalar geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün açıklamasında, ‘külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta’ denildi. Yapının aslına uygun inşa edileceği söylendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise, “Kız Kulesi restorasyonunda son derece değerli hocalarımız yer alıyor. Binaya yük getiren betonarme bir teras vardı sanırım o kaldırılıyor” açıklamasını yaptı.

2. MAHMUT DÖNEMİNDEKİ HALİNE DÖNDÜRÜLECEK

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre, Kız Kulesi’nin restorasyon projesinin danışmanlığında yer alan mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay da tartışmaları değerlendirdi. Ahunbay, “1944’te yaşanan bir yangından sonra kulenin üst kısmı betonarme olarak yeniden yapılmış. Kız Kulesi, lodoslara açık ve deniz kenarında rutubetli bir yer. 1944’ten beri kullanılan betonarmenin içerisindeki demirler paslanmış ve depreme dayanıklılığını yitirmişti” diye konuştu.
Restorasyon sırasında tarihe saygı duyulduğunun altını çizen Ahunbay, “Yangından sonra yapılan restorasyon belgeleme olmadan, kendi malzemesiyle yapılmadan olmuş. Şu an yapılan restorasyonla kule, II. Mahmut dönemine ait olan haline geri döndürülecek. Proje kapsamında o döneme saygı göstererek kulenin yenilenmesine karar verildi. Dolayısıyla balkon ve kubbe ahşaptan yapılacak” dedi.

Art arda açıklamalar! Kız Kulesi’nin külah kısmı yapıdan uzaklaştırıldı