Binali Yıldırım’a tepkiler sürüyor… Ankara Barosu’ndan istifa çağrısı

Yayın tarihi: 2 Ocak 2019 Çarşamba 1:39 pm - Güncelleme: 2 Ocak 2019 Çarşamba 4:02 pm

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı hiçe sayan uygulamalar artarak devam ediyor. Anayasa engeline rağmen AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi adayı olan Meclis Başkanı olan Binali Yıldırım istifa etmiyor. Yıldırım’a tepkiler sürerken bir tepki de Ankara Barosu’ndan geldi.

Partili Cumhurbaşkanlığının ardından şimdi de Türkiye, hem TBMM Başkanı hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi adayı ile karşı karşıya. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanlığı’ndan istifa edene kadar kendisini tanımayacaklarını vurgularken Ankara Barosu da “Hukuka aykırılığa son verin” çağrısında bulundu.

‘ANAYASA’YA AÇIKCA AYKIRI’

Ankara Barosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Anayasa’nın 94’üncü maddesinde yer alan ‘TBMM Başkanı, başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar, oy kullanamazlar’ hükmü hatırlatıldı. Açıklamada, “Meclis Başkanı sıfatını taşımakta olan Sayın Binali Yıldırım, iktidar partisinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi için Başkan adayı olarak gösterilmiştir. Sayın Meclis Başkanı’nın Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için aday olarak gösterilmesi Anayasa’ya açıkça aykırılık teşkil etmektedir” denildi.

Meclis Başkanı’nın, hem Meclis’in hem de her bir Meclis üyesinin hakkını başta yürütme organı olmak üzere herkese karşı eşit ve tarafsız savunmakla yükümlü olduğu belirtilen açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

‘SİYASİ ETİĞE UYGUN ŞEKİLDE HAREKET EDİN’

“Bir parti adına yürütme görevi yapmak üzere aday olan kişinin, propaganda süreci boyunca adaylığın niteliği gereği diğer partilerle bir rekabet içinde bulunması gerekeceği için, bu tarafsızlığı koruyamayacağı açıktır. Bu koşullar altında belediye başkan adaylığı ile TBMM Başkanlığının aynı kişide toplanmasının Anayasa’nın hem sözüne hem de ruhuna aykırı olacaktır. Maddenin konuluş amacına ve gerekçelerine uyulması gerektiğinden hareketle, üyesi bulunduğu siyasi partinin faaliyetlerine katılmaya devam edecekse, Anayasa’ya aykırı bu durumun ortadan kaldırılması için Sayın Meclis Başkanı’nı, ‘Meclis Başkanlığı’ sıfatını bırakmaya ve hukuka aykırılığa son vermeye davet ediyoruz. Demokrasimizin sağlıklı işleyebilmesi için Sayın Meclis Başkanı’nın, zaman kaybetmeden, siyasi etiğe uygun şekilde hareket etmesini temenni ediyoruz.”

BİNALİ YILDIRIM ANAYASA’YA GÖZÜNÜ KAPATIYOR

Binali Yıldırım ise anayasal zorunluluk olarak istifa etmesi gerekirsen “İstifa konusu kapanmıştır, tartışma benim dışımda” açıklamasında bulunmuştur.