Bilim kurulu üyesi: Yoğun bakım yatak sayısı arttırıldı

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2022 Perşembe 2:15 pm - Güncelleme: 4 Ağustos 2022 Perşembe 2:16 pm

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, yaz tatili ve Kurban Bayramı nedeniyle vaka sayılarında artış olduğunu söyleyerek, “Geçtiğimiz haftaya göre yoğun bakım yatak ve servis yatak sayımızı yüzde 30 oranında artırdık” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Turan, semptomatik bireylerden yüzde 50’sinden fazlasının pozitif çıktığını belirtti. Asemptomatik bireylerin de toplum içinde dolaştığını söyleyen Turan, “Semptomatik kişilerin ne kadarının hastaneye ihtiyaç duyduğu da önem arz ediyor. Hastane ve yoğun bakım ihtiyacı olan hastalarımız da artıyor ama özellikli bir grup var ki onu mutlaka ifade etmek isterim; 65 yaş üstünde hipertansiyonu, diyabeti, kalp ve damar rahatsızlıkları ya da ek bir rahatsızlığı olan kişiler hatırlatma dozlarını yaptırmadılarsa daha fazla yoğun bakıma ihtiyaç duyuyorlar ve hatta bu kişilerde ne yazık ki kayıplar da olabiliyor” dedi.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ VAKA SAYILARINI ARTTIRDI

Koronavirüs vakalarının artmasının sebebini açıklayan Turan, “Özellikle ”hatırlatıcı doz’ dediğimiz dozlarını almayan hastalar burada çünkü mRNA aşılarında ortalama 4-5 ay bir koruma söz konusu. O süre geçtikten sonra ne yazık ki pozitif oluyorlar. Genç bireyler hasta olduklarında hastalığı hafif ya da asemptomatik geçirebilirken ileri yaş ağır geçirebiliyor. Bu noktada hatırlatıcı dozları eksik bireylerin yoğun bakımlarda olduğunu söylemek doğru olur. Bu yüzde 30’un artışında bayramın etkisi var, tatilin etkisi var, kalabalıkta fazla geçirilen zamanlar var” dedi.

Semptom gösteren hastalara uyarıda bulunan Turan, şöyle konuştu: “Maskeyi özellikle vurguluyorum; çünkü sizin bir semptomunuz varsa bir kalabalığa girmemelisiniz. Kendinizi izole etmelisiniz, maske takmalısınız.”

Mehmet Ceyhan uyardı! “Her gün yüz binlerce yeni vaka…”