Mehmet Ceyhan uyardı! “Her gün yüz binlerce yeni vaka…”

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2022 Çarşamba 5:37 pm - Güncelleme: 3 Ağustos 2022 Çarşamba 5:37 pm

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Salgın gündemimizde olmayacak” sözüne Prof. Dr. Mehmet Ceyhan tepki gösterdi. Ceyhan, “İnsan sağlığı söz konusu, inat ederek olmaz bu iş. Her gün yüz binlerce hasta var ” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca salgının gündemlerinde olmayacağı açıklamasını yaptı. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan vaka sayısının artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Gerçek vaka sayısı bakanlığın açıkladığının 30-40 katı. Covid şu anda öyle bir durumda ki, salgının ta başından beri en yüksek vaka sayılarının olduğu noktadayız. Her gün yüz binlerce hasta, yeni hasta var” dedi.

Covid-19 vaka sayısında patlama yaşanıyor. Haftalık açıklanan verilere göre 30 Mayıs haftasında 7 bin 322 olan vaka sayısı, 18 Temmuz haftasında 365 bin 424’e yükseldi. Vefat sayısı ise 19’dan 157’ye çıktı.  Prof. Dr. Mehmet Ceyhan vaka sayısının görünenden daha fazla olduğunu söyledi.

Boğaz ağrınız varsa dikkat! Covid-19 semptomları değişti

“HER GÜN YÜZ BİNLERCE HASTA VAR”

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan salgının son durumu hakkında değerlendirmede bulundu. Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre, Ceyhan şu şekilde konuştu:

“Covid şu an öyle bir durumda ki, salgının ta başından beri en yüksek vaka sayılarının olduğu noktadayız. Her gün yüz binlerce hasta, yeni hasta var. Bu bakanlığın bulduğu açıkladığı rakamlar gibi değil. Amerika Birleşik Devletleri, ’20’de birini ancak bulabiliyoruz’ diyor. Biz onlardan çok daha az test yaparak, taş çatlasa 30’da birini, 40’ta birini ancak bulabiliyoruz. Bakanlığın açıkladığı rakamları 30-40’la çarpmak lazım gerçek rakamı bulmak için… Şu anda neredeyse her sitede, her hastanede, çalışanlar arasında üçer beşer vaka var. Çok kolay bulaştığı için aile içi bulaş çok daha fazla.”

SALGIN CİDDİYE ALINMIYOR

Prof. Dr. Ceyhan, herhangi bir önlem alınmadığını söyleyerek şu açıklamada bulundu:

“Bir ailede beş kişi varsa, bakıyorsunuz üçü dördü pozitif. ‘Böyle yaşamaya alışacağız’ diye bir açıklama da duydum. Böyle bir şey olur mu… İnsanları öldüren, yoğun bakımlara düşüren, ileri dönemlerde ciddi etkiler bırakan bir hastalıkla yaşamaya nasıl alışırız. Bu akıl mantık yürütülecek bir iş değil. Bakan bir defa, ‘salgın gündemimizde olmayacak’ diye bir açıklama yaptı. Bu laftan geri dönmemeye çalışıyorlar ama insan sağlığı söz konusu. İnat ederek olmaz bu iş. Tedbir almazlarsa bu iş daha da artacak. Sonunda bu bir dalgadır, bir yerde durur iner ama hemen arkasından büyük bir dalga daha yaşarız.”

Bulaş hızının kesilmesinin gerekli olduğunun altını çizen Ceyhan, “Ama kesmek için bir şey yapılmıyor. Devletin, ‘artık maske takmanıza gerek yok, hastalık da zaten çok hafifledi, virüs terbiye oldu’ açıklamalarından sonra halkın gidip aşı olması, kapalı alanlarda maske takmasını falan beklemek doğru değil” dedi.

“HALA AŞISINI YAPTIRMAYANLAR VAR”

Aşı merkezlerinde sıra olduğunu gösteren resimleri gördüklerini belirten Ceyhan, fotoğrafların ek doz aşılarını yaptırmak için aşılananları gösterdiğini söyledi. Aşılanmamış yüzde 70’lik kesimin hala aşısını yaptırmadığını ekledi.

“DIŞARIDAN GELENLERE TEST YAPILMALIYDI”

Prof. Dr. Ceyhan eskisi gibi bir kapanmanın mantık dışı olduğunu ve yapılamayacağını söyleyerek “Devletin yapması gereken işler var. Bir defa eskisi gibi işyerlerini kapatmak falan mantıklı değil, yapılamaz da zaten. Ama devlet öncelikle… O kadar söylememize rağmen, bu işin nedeninin ne olduğunun belli olmasına rağmen… Ben her gün gündeme getirdim: ‘Şu dışardan gelenleri mutlaka test yapalım. Yerli halkla ilişkilerini, temasını sınırlayalım’ diye…”

Geçtiğimiz yaz Bilim Kurulu kararıyla yurtdışından gelen insanlara ve turistlere test zorunluluğunun kaldırıldığını belirten Ceyhan, “Arkasından da turistik otellere devlet yazı göndererek, aman turistler rahat etsin, asansörde bile maske takmak zorunda değildir diye onu da bitirdiler. Ne oldu, tabi onlar o sırada tatil yapan Türklerle ve çalışanlarla ilişkileri nedeniyle yaydılar hastalığı. Nitekim artışın başladığı ilk hafta bakan açıkladığında en büyük vaka artışının Muğla ve Antalya’da olduğunu gördük. Sonra Kurban Bayramı girdi araya bütün Türkiye’ye yayıldı. Şimdi bugünlerde onun etkisini görüyoruz” dedi.

“BİLİM KURULU SORGULANMALI”

Vatandaşların Bilim Kurulu’nu sorgulaması gerektiğini düşünen Ceyhan şöyle konuştu: “Türkiye’nin bu hale gelmesinde sorumluluğun bir kısmı bakanlığa aitse, bir kısmı da onlara ait. Tamamen salgın büyümeden, aşı bilmeden, biz de bu işi bilmiyoruz demeden, yanlış kararlarla ülkeyi bu hale getirdiler”

Toplu taşıma araçlarında maske kullanımının önemli olduğunu söyleyen Ceyhan, herkesin maske takması gerektiğini ve herkes maskesizse n95 maske takılmasının doğru olacağını aktardı.

KESİNLİKLE AŞI YAPTIRILMALI

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan aşıdan daha etkili bir korunma yönetiminin olmadığını söyledi. Ceyhan aşı karşıtlarının yalan söylemlerde bulunduğunu söyleyerek Biontech’in ‘Varyant aşısı geliştiriyoruz’ açıklamasını şu şekilde yorumladı: “Geliştirse bile, onun önünde hayvan deneyleri var, 3 fazlı insan deneyleri var. Bu aylar sürecek bir iş. Kaldı ki geliştirilir mi, piyasaya sürülür mü.. Ben yapılacağını düşünmüyorum. Çünkü mantiken zaten mümkün değil. dam şimdi BA4-BA5 için bir varyant aşısı geliştirdi diyelim. Bu ortaya çıkana kadar belki yeni bir varyant çıkacak ortaya. O kadar masraftan sonra geliştirdiği aşı elinde kalacak.”

Test yaptırmanın da oldukça zor bir hale geldiğini söyleyen Prof. Dr. Ceyhan, vatandaşların maskeye, mesafeye dikkat etmesini ve el hijyenini ihmal etmemesini önerdi.

Boğaz ağrınız varsa dikkat! Covid-19 semptomları değişti