Bilim insanları önemli bir çalışmaya daha imza attı

Yayın tarihi: 20 Ocak 2023 Cuma 8:30 am - Güncelleme: 19 Ocak 2023 Perşembe 2:00 pm

Yapay zeka konusunda çok ilerledik ancak hala robotlar istediğimiz seviyede değil. Bu kapsamda şimdi bilim insanları önemli bir çalışmaya imza attı. Doğanın da yardımıyla bu cephede bir çığır açılmış olabilir.

 

Pazartesi günü Biosensor and Bioelectronics dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Tel Aviv Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, yakın zamanda bazı özel elektroniklerden 10.000 kat daha fazla hassasiyetle kokuyu tanımlayabilen bir robot yarattıklarını söyledi.

Yapay zeka

Bilim insanları robotlarını biyo-hibrit bir platform olarak tanımlıyorlar. Geliştirilen robot, bir koku algıladığında, tıpkı bir çöl çekirgesinde yer alan antenler gibi elektrik sinyalini ölcen bir dizi antenlere sahip. Bu robot, kokuları sinyal çıkışlarıyla karakterize etmeyi öğrenen bir algoritma ile çalışıyor. Bu sayede de  sardunya, limon ve badem ezmesi dahil olmak üzere sekiz “saf” koku ile iki farklı koku karışımı arasında ayırımlar yapabiliyor.  Bilim adamları, robotlarının bir gün uyuşturucu ve patlayıcıları tespit etmek için de kullanılabileceğini söylüyor.

Tel Aviv Üniversitesi bir YouTube videosunda, robotun “bilimsel bir ilk” olduğunu iddia etti. Oysa geçen Haziran ayında Michigan Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, kanser hücrelerini saptamak için cerrahi olarak değiştirilmiş çekirgeler kullanarak bir araştırma yayınlayarak benzer bir çalışma yürüttüler.

Telegram kullanıcı sayısı rekor kırdı: Herkesin gözü burda