Bilim insanları ölü organları canlandırdı

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2022 Perşembe 9:55 am - Güncelleme: 4 Ağustos 2022 Perşembe 9:55 am

Bilim insanları ölü olan domuzların organlarını canlandırmayı başardı. Çalışma, daha fazla insan organını nakil için uygun hale getirebileceğine dair umutları artırdı.

Bilim insanları çığır açacak bir çalışmaya imza attı. Ölü domuzların organlarına işlevi geri kazandıran bilim insanları, bilimi ‘ölümsüzlüğe’ bir adım daha yaklaştırdı.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, OrganEx adlı yeni bir sistem sayesinde, bilim insanlarının hayvanları bir pompa, filtre ve akan sıvı sistemine bağlayarak yakın zamanda ölen domuzların ölmekte olan organlarını canlı tutabildikleri çalışma yer aldı. Bu çalışma ile, hayvanların hayati organlarındaki belirli hücresel fonksiyonların devam etmesi sağlandı.

ORGAN NAKLİNDE ÇIĞIR AÇABİLİR

Gelecekte sistem, nakil prosedürlerinde kullanılmak üzere bağışlanan insan organlarının korunmasına ve geri yüklenmesine yardımcı olmak için kullanılabilir. Çalışmanın ilerlemesi halinde, bağışlanan organlarda bir organın yetersiz kan akışı ve oksijen kaynağından zarar gördüğü iskeminin (doku zararı) etkilerini tersine çevirerek nakil için uygun organların sayısını artırabilir.
Hollanda’daki Groningen Üniversitesi cerrahi bölümü profesörü Dr. Robert Porte, teoride, böyle bir cihazın inme veya kalp krizi sırasında ortaya çıkan iskemiyi tedavi etmek için yaşayan insanlarda da kullanılabileceğini söylüyor.

Bununla birlikte, teknoloji yakın zamanda yaşayan insanlara veya bağışlanan organlara uygulanmayacak.

Yale Disiplinlerarası Biyoetik Merkezi direktörü ve araştırmanın ortak yazarı Stephen Latham, 2 Ağustos Salı günü gazetecilere verdiği demeçte, “Bu, insanlarda kullanımdan çok uzak” dedi. Latham, OrganEx sisteminin bazı organlardaki bazı hücresel işlevleri bu organlara kan akışı durduktan sonra eski haline getirebildiğini, ancak iyileşme derecesinin organlar arasında farklılık gösterdiğini ifade etti.

Korkutan açıklama! Güneş fırtınası dünyayı vuracak