Bilim dünyasında çığır açan gelişme: Sperm ve yumurta kullanılmadan insan embriyosu geliştirildi

Yayın tarihi: 7 Eylül 2023 Perşembe 11:47 am - Güncelleme: 7 Eylül 2023 Perşembe 11:48 am

İsrailli bilim insanları, kök hücre kullanılarak laboratuvarda 14 günlük insan embriyosu geliştirdi. Embriyo, ‘insan yaşamının erken dönemlerini anlamak’ amacıyla  geliştirildi.

Bilim dünyasında çığır açılacak yeni bir adım geldi.  Bilim insanları, embriyonun gelişiminde kök hücre kullandı. Nature dergisinde yayınlanan Weizmann Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada sperm ve yumurta kullanılmadan 14 günlük embriyo örneği geliştirildi. 

Embriyo örneği, laboratuvarda hamilelik testini pozitif gösteren hormonları bile salgıladı. Bununla birlikte, erken embriyoda ortaya çıkan tüm önemli yapıları taklit eden ilk “tam” embriyo modeli olarak tanımlanıyor.

Felçli köpek, kök hücre nakli ile yürümeye başladı

AMACI ERKEN DÖNEMLERİ ANLAMAK

NTV’nin haberine göre; embriyo modellerinin amacı, insan yaşamının erken dönemlerini anlamanın etik bir yolunu bulmak.

Bu çalışmayla uzmanlar, organların oluşumunun ilk aşamalarını gözlemlemeyi ve genetik hastalıkların nedenini anlamayı hedefliyor. Weizmann Bilim Enstitüsü’nden Profesör Jacob Hanna, “Bu bir kara kutu ve klişe değil, bilgimiz çok sınırlı” diyor.

Araştırmacılar, bu embriyo modellerinin hamilelikle sonuçlanmasının etik dışı, yasadışı ve aslında imkansız olacağını vurguluyor.

Tüm kanser türlerini kökten yok eden tedavi bulundu