Bildiri yayınlayan emekli amirallere gözaltı! Ülgen: Büyükelçilerin yayınladığı bildiriden bir farkı yok

Yayın tarihi: 5 Nisan 2021 Pazartesi 7:21 am - Güncelleme: 5 Nisan 2021 Pazartesi 2:46 pm

Bildiri yayımlayan 103 emekli amirale başlatılan soruşturmada bildiriye imza atan 10 emekli amiral sabah saatlerinde gözaltına alındı, 4 emekli amiral ise ifadeye çağrıldı. AKP’liler bildirinin gece yayınlamasını ‘darbe’ çağrısı olarak nitelerken, TELE1’e konuşan Avukat Celal Ülgen, “Amiraller metni düzeltmek istedikleri için metin geç saatler yayınlandı” dedi. Ülgen, “Bu metnin daha önce emekli büyükelçilerin yayınladığı bildiriden bir farkı yok” diye belirtti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal gözaltına alındı.

Emekli amirallerden Montrö ve sarıklı amiral bildirisi

4 EMEKLİ AMİRAL İFADEYE ÇAĞRILDI

Atilla Kıyat, Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu ve Mustafa Özbey ise ifadeye çağrıldı.

ANKARA’YA GÖNDERİLDİLER

İstanbul’da gözaltına alınan amiraller Ankara’ya gönderildi. Amirallerin işlemleri, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde yürütülecek.

İstanbul’da ikamet eden ancak yaş durumları nedeniyle haklarında gözaltı kararı verilmeyen emekli amiraller Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat’a, evlerindeki arama el koyma işlemi sonrası, emniyete müracaat ederek ifade vermeleri için tebligat yapıldı. Amirallerin, ifadelerini 3 gün içerisinde Ankara giderek verecekleri öğrenildi.

Bülent Tezcan: Vatanseverler dün de susmadı, bugün de susmayacak

AVUKAT CELAL ÜLGEN: METNİ DÜZELTMEK İÇİN GECE YAYINLADILAR

TELE1 yayınına katılan Avukat Celal Ülgen, metnin gece yarısı yayınlanmasının sebebinin düzeltme amacıyla olduğunu söyleyerek, “Bu metnin daha önce emekli büyükelçilerin yayınladığı bildiriden bir farkı yok” dedi.

Ülgen TELE1’e yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

Amiraller metni düzeltmek için Whatsapp’ta konuşuyor. Diğer amiraller de metni görmek isteyince metin geç saate kalıyor.
Bu metnin daha önce emekli büyükelçilerin yayınladığı bildiriden bir farkı yok. Demokrasi adına üzüntü verici bir durum. Toplumun çeşitli kesimlerine korku efekti yaratmak ve bununla herkesin kendi kafasında kendi cezaevini kurarak kendisini tutuklu kılmak istiyorlar. Bu aslında bütün yurttaşların gözaltına alınmasıdır. Demokratik haklarınız anayasal haklarınızı kullanmaya başlamayın yoksa sizi cezaevine göndeririz diyorlar.

TELE1 yayına katılarak gözaltılara tepki gösteren uzman isimlerin açıklamaları şöyle:

4 GÜNLÜK GÖZALTI KARARI VAR

Cem Gürdeniz ve Atilla Kezek’in avukatı Mustafa Yuvanç: İstanbul’daki Cem amirali İstanbul’dan getiriyorlar. Gölcük’ten iki kişi geliyor evleri arandı. 4 günlük gözaltı kararı var. Atilla Kezek ile görüşecektim ama bekletildim. 4 saat beklettiler. Muhtemelen çarşamba günü ifadeleri alınacaklar. O gün savcılık serbest bırakılabilirler. Biz burada olacağız, nöbetteyiz.

AVUKAT ŞULE EROL: ÇAĞIRSALARDI GELİP İFADE VERİRLERDİ

Avukat Şule Nazıoğlu Erol: Adresleri belli. Adalet herkese eşit uygulanırsa devletimiz sağlam şekilde ayakta durur. Ben çok üzgünüm. Çağırsalardı gelip ifade verirlerdi.

EMEKLİ KURMAY ÇİÇEK: DEVLETİ YÖNETENLERİN VEFASIZLIK YAPMAMALAR GEREKİYOR

Emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek: Bu alan amirallerin alanı. Değişik kurumlarda görevliyken açıklamaları oldu. Devleti yönetenlerin vefasızlık yapmamaları gerekiyor. Türk yargısı inceleme yapacaktır ve gerçek oraya çıkacaktır. İşsizlik, pandemi tartışılırken bir anda gündem değişti. Bunu tartışıyoruz. Ama fikir ifade özgürlüğü tartışması doğru değil. Herkesi sakin olmaya davet ediyorum.

SİNAN MEYDAN: MONTRÖ’Y LOZAN’I SAVUNMAK SUÇ DEĞİLDİR

Tarihçi Sinan Meydan: Montrö güvencemizdir. ABD’nin Karadeniz’i herkese açmak istediğine dair sosyal medya paylaşımı tekrardan gündeme geldi. Bugün ABD emperyalizmi dünyanın her yerinde. Montrö’yü ortadan kaldırmaya çalışmak intihardır. Montrö’yü, Lozan’ı savunmak suç değildir. Bu gözaltılar üzerinde düşünmek gerekiyor. Amiraller sahip çıkın dediler. Bu mesele Türkiye’nin ulusal çıkarlarını ilgilendirir. Herkesin söz hakkı vardır.

BAŞSAVCILIK’TAN AÇIKLAMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafındna yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Cumhuriyet Başsavcılığımızca 04.04.2021 tarih ve 2021/74463 soruşturma sayılı dosya üzerinden Ankara İl Emniyet Müdürlüğüne yazılan talimata istinaden, bildiriyi hazırlayan ve yayımlanma sürecinde aktif olarak faaliyet göstererek imza listesinde yer alan diğer kişiler tarafından imzalanmasını sağlayan kişilerin açık kimlik ve adres bilgilerinin tespit edilerek bildirilmesi üzerine 10 şüphelinin, üzerilerine atılı suçun niteliği ile delillerin yok edilmesinin önüne geçmek ve varsa başka şüphelilerin de ivedilikle tespit edilmesini sağlamak amacıyla gecikmesinde sakınca bulunması nedeniyle, 05.04.2021 tarihinde eş zamanlı olarak gözaltına alınmalarına / gözaltına alınmalarına yönelik talimat yazılmasına, arama / el koyma işlemi yapılmasına, 4 şüphelinin ise belirlenen adreslerindeki arama / el koyma işlemlerinin icrasından sonra yaş durumları göz önüne alınarak gözaltına alınmaksızın 3 gün içerisinde Ankara İl Emniyet Müdürlüğüne müracaat etmelerinin kendilerine tebliğine karar verilmiştir. Gözaltına alınmasına karar verilen şüphelilerin tamamı yakalanarak gözaltına alınmış, tüm şüphelilere ilişkin arama ve el koyma işlemleri usulünce icra edilmiştir. Soruşturmaya, elde edilen deliller ışığında çok yönlü olarak devam edilmektedir.”

Emekli Amiral Cem Gürdeniz’in eşi Rengin Gürdeniz TGB’ye tepki: Yazıklar olsun

CHP’LİLERDEN TEPKİ: UTANÇ VERİCİ BİR GÜN

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ve CHP PM Üyesi Aydın Milletvekili Bülent Tezcan sosyal medya hesaplarından gözaltılara tepki gösterdi.

Özkoç, “Emekli Amiral Cem Gürdeniz evine gelen polislerce gözaltına alındı. Türkiye için utanç verici bir gün. Biz bu oyunları daha önce de gördük. Vatanseverler dün olduğu gibi bugün de boyun eğmeyecek” dedi.

“VATANSEVERLER DÜN DE SUSMADI BUGÜN DE SUSMAYACAK”

CHP’li Tezcan da, “Dün FETÖ’cüler orduda, Cem Gürdeniz hapisteydi. Bugün sarıklı cübbeli amiraller orduda, Cem Gürdeniz gözaltında. Anlaşıldı ki, iktidar dün neredeyse bugün de orada. Vatanseverler dün de susmadı, bugün de susmayacak” değerlendirmesinde bulundu.

 

Yargıtay üyesi 103 amiralin bildirisine yandaş A Haber’den tepki gösterdi

Balyoz mağduru Ali Türkşen’den bildiri eleştirilerine çok sert yanıt

Kılıçdaroğlu’ndan ‘103 amiral’ hakkında açıklama

Akşener’den bildiri yayınlayan emekli amirallere tepki